Annons
Nöje

Emellanåt überkul

I Borat gav den engelske komikern Sacha Baron Cohen främlingsfientligheten en välförtjänt känga. I Brüno är det homofobin som effektivt demaskeras.
Nöje • Publicerad 19 november 2009
Sacha Baron Cohen som Brüno. Bild: Nordisk Film
Sacha Baron Cohen som Brüno. Bild: Nordisk FilmFoto: 

Brüno är enligt honom själv über-gay och Österrikes viktigaste modeikon.

Efter ett debacle under modeveckan i Milano blir han "scharzlisted" och far med sin assistent Lutz (Gustaf Hammarsten) till USA, för att försöka bli den största bögfilmstjärnan sedan Schwarzenegger, som han uttrycker det.

Annons

Väl i USA känns upplägget från Boratigen. Det går ut på att visa situationer där den utklädde Cohen, på ett galet och inte sällan provocerande sätt intervjuar olika människor. Inskränkta bonnlurkar, vapenkramande jaktentusiaster och en gammal republikansk politiker, Ron Paul, hör till de som visar upp homfobins fula ansikte. Cohens grepp är framgångsrikt, men ofta känns det som om han slår in öppna dörrar och det blir efterhand både förutsägbart och ojämnt.

Det är först när Brüno inser att han måste bli hetero för att bli världskänd, som filmen verkligen tar sig. I en av slutscenerna blir det riktigt kul när Cohen och hans assistent endast iförda kalsonger krambrottas inne på en ultimate fighting-arena. I publiken kokar homohatet. Stolar och ölglas haglar över Cohen och Hammarsten, men de fortsätter obekymrat att tumla runt på golvet till tonerna av Celine Dions "My heart will go on". Då är Brünoüberkul.

Fredrik Ekblad
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons