Annons
Nöje

Excelsior blev upptäckta via Allehandas webb

Österlenbandet Excelsior lade upp sin musik på Allehandas webb – och fick skivkontrakt. Lagom till lucia går killarna in i studion, och därefter väntar en lansering i hela världen.
Nöje • Publicerad 21 november 2008
Killarna i Excelsior ser fram emot att sprida sin 80-talsinfluerade metal över världen. Från vänster André Palmgren, gitarr, "Poffe" Eldh, trummor, Roger Viklund, sång, Jakob Lindh, gitarr och "Tobak" Söderberg, bas. Bild: Bo Ohlsson
Killarna i Excelsior ser fram emot att sprida sin 80-talsinfluerade metal över världen. Från vänster André Palmgren, gitarr, "Poffe" Eldh, trummor, Roger Viklund, sång, Jakob Lindh, gitarr och "Tobak" Söderberg, bas. Bild: Bo OhlssonFoto: 

Det var Malmöskivbolaget Blue Topaz, där man annars hittar band som Grus i Dojjan, som fastnade för Excelsiors tunga, melodiska metal efter att ha lyssnat in på Allehandas sajt för lokal musik. Dit skickar banden själva in sina demos och presentationer.

- Från början ville killen på bolaget att vi skulle skicka en demo på vanligt sätt, berättar Roger Viklund, sångare i den blott ett år gamla konstellationen Excelsior med bas i Simrishamn och Tomelilla.

Annons

- Men när han sökte på nätet på vårt namn, och kom förbi den amerikanska by och den bilmodell som också råkar heta Excelsior, så hittade han Allehanda.

Roger berättar att någon tanke på världslansering åtminstone inte fanns när han skickade in den första låten till tidningen. Excelsior finns också på Youtube och MySpace, men floran av okontrakterade band är så massiv att man även där måste sticka ut något kolossalt för att höras och synas.

- Men man ska inte ge upp, konstaterar Roger. Prövar man alla vägar man kan, så löser det sig till slut!

Vad det var det då som fick skivbolaget att nappa på Österlenbandets stil?

- Jämför man med många andra metalband så tyckte de att vår musik aldrig blev

förutsägbar, berättar Roger. Det är skiftande, saker händer hela tiden.

Även Rogers sångröst, som behärskar dynamiken från det lugna, behärskade till hårdrockens patenterade skrin i det höga registret, fick beröm av bolagets ägare.

- Han tyckte inte det kunde bli så mycket bättre. Och han tycker inte om metal egentligen! skrattar Roger Viklund.

Roger misstänker också att bandets texter gjorde sitt. Inte minst för att de inte håller sig till genrens standardteman av drakar och demoner, himmel och helvete, utan inspireras av den nog så märkliga verklighet vi lever i.

Rent preliminärt är resultatet av inspelningarna tänkta att släppas någon gång i vår. Inte för att det egentligen blir så mycket skivor av kontraktet:

- De har ju slutat lansera musik "the old fashioned way", berättar Roger Viklund. Det görs mycket via radio och internet i stället, till hundratals stationer runt om i världen. Men vi trycker ändå upp lite skivor som vi kan sälja på spelningar.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons