Nöje

Imponerande tolkningar

Den första av höstens lunchkonserter i Mariakyrkan ägnades åt orkestermusik av Sibelius, Mendelsohn och Boccherini. En blåsarförstärkt kammarorkester från Lund anfördes av tonsättaren och violinisten Lennart Fredriksson, tillika dirigent och hemmahörande i Ystad.
Nöje • Publicerad 6 september 2009
Violinsolisten Hedda Heiskanen imponerade med Mendelsohn.Bild: Ingvar Wickander
Violinsolisten Hedda Heiskanen imponerade med Mendelsohn.Bild: Ingvar WickanderFoto: 

Fastän merparten av denna kammarorkester inte består av yrkesverksamma musiker, åstadkom de ett samspel på klart professionell nivå. Välskolade och entusiastiska amatörmusiker kan tillsammans med yrkesmusiker under en inspirerande ledare verkligen uppnå imponerande tolkningar.

Att Jean Sibelius, som annars är mest känd för sina djuplodande symfonier, också kunde skapa lättillgänglig och ytterst elegant musik, blev uppenbart med inledningsverket, Suite mignonne för två flöjter och stråkorkester från 1922. Det miniatyrverket tillkom som ett svar på förläggarnas behov av att ge ut kvalitativt högstående musik av ett lättare slag. Lennart Fredrikssons tolkning av detta verk borde ha inspirerat mången koreograf.

Tvärflöjternas raffinerade duettspel till orkesterns pizzicato i verkets mellansats förde tveklöst tankarna till Rörflöjternas dans av Pjotr Tjaikovskij.

Dagens violinsolist, Hedda Heiskanen, har som namnet antyder också anknytning till vårt östra grannland. Hon fick dock sin utbilning vid Malmö musikhögskola och arbetar sedan dess som frilansmusiker och spänner över ett stort register alltifrån argentisk tango och teatermusik till solokonserter. I år är det aktuellt att högtidlighålla 200-årsminnet av Felix Mendelsohns födelse. Detta firades med att Hedda Heiskanen tolkade Mendelsohns rätt sällan spelade d-mollkonsert. Den skrev han märkligt nog redan som 14-åring och dedicerade den till sin fiollärare och vän Eduard Rietz. Det mendelsohnska tonfallet märks dock ännu inte i detta ungdomsverk.

Hedda Heiskanen övertygade starkt med sin medvetna gestaltning av verket och ett friskt flöde uppstod i det inspirerande samspelet med orkester och dirigent. Att en finalsats i moll ändå kan låta så glad och munter! Spelglädje och lustfyllt samspel präglade även framförandet av en galant och intensivt pulserande tresatsig sinfonia av Luigi Boccherini.

Nästa lunchkonsert blir den 12 september, då sångaren Marcus Ransheim framträder medThomas Wallin.

Ingvar Wickander
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.