Annons
Nöje

Ingen har full koll!

Det blir alltmer sällsynt att de personliga berättelserna hörs i radion, sa Bengt Bok professor på Dramatiska Institutet och författare till Möte med den andre (Carlssons Bokförlag).
Nöje • Publicerad 18 november 2008
Ann Hingström
Ann HingströmFoto: 

Precis när han sorgset skakade på huvudet insåg jag att jag hade hört ungefär samma sak av en handfull andra personer! Jag räckte upp handen under frågestunden och frågade: varför? "Jag vet inte", svarade han.

"We make non commersial television!" berättade Liv Zetterling, redaktör på Glokal TV i Malmö (en Öppen Kanal). "Vi vill vara mitt i det pågående samtalet, tanken, händelsen. Göra dokumentärer om vår omedelbara närhet. Höra det ohörda, se det osedda och göra det oerhörda! Låta våra produktioner vara oslipade, lite dogma så att vem som helst känner igen sig. Jag tror att medier i allmänhet är för professionella. Det skapar distans till tittarna."

Annons

"Jag kan inte tänka mig ett välfärdssamhälle utan Arbetet", sa Bo Bernhardsson fd chefredaktör på Arbetet, numer riksdagsman och redaktör på veckotidningen Efter Arbetet som kommer i tryckt version i februari 2009. "Jag menar, vi måste få en debatt om vilket välfärdssamhälle vi vill ha. Det måste finnas andra röster, andra motiv som deltar i samhällsbygget än dem som nu dominerar det mediala landskapet nu".

David Karlsson, idéhistoriker och verksam för Nätverkstan i Göteborg, menade att kommuner, landsting, stat och mediecentraler blivit självupptagna och maktfullkomliga. De har stängt allmänheten ute.

Empatilösheten och det oengagerade tilltalet gör att medborgare hellre skapar sina egna medier utanför den traditionella bevakningen. De har egna informationskanaler, webbsidor, samlingslokaler, föreläsningar, diskussioner på bloggen och de är inte intresserade av fåfängan och makten eftersom det är kontexten, folkbildningen och ämnet som förenar dem. Människor agerar helt enkelt i allt större utsträckning i skuggan av de stora exkluderande mediekomplexen.

Det är okontrollerbart och oöverblickbart när det rör sig i periferin.

Ingen har full koll. Kan man prata om ett maktövertagande, där människorna har tröttnat på att förminskas, negligeras och fördummas av medierna? Har människan tröttnat på att konsumera massor av crap bara för att någon betalat miljoners miljoner för att hon ska göra det?Eller är det för tidigt att hoppas? Troligtvis längtar vi kollektivt efter berättelser som berör, som fördjupar vår identitet. För det är det vi behöverär världen skakar.

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons