Annons
Nöje

Jul på Saxells vis

I flera år har Jennifer och Michael Saxell velat göra en julskiva och en julkonsert ihop. Nu har det äntligen blivit av. I veckan släpps skivan Christmas – the living room recordings. En skiva som makarna spelat in i sitt vardagsrum i Ystad tillsammans med döttrarna Tessa och Mattea. YA har träffat Jennifer och Michael, och låtit dem berätta om bakgrunden till några av låtarna på skivan.
Nöje • Publicerad 16 november 2009
Bild: Sprisse Nilsson
Bild: Sprisse NilssonFoto: 
Foto: 

Välkommen till vår julestund(J. Saxell, M. Saxell) På låten hörs tre generationer av familjen Saxell. Dels är Tessa och Mattea med och sjunger. Dessutom var Tessas åtta månader gamla son Emmet med i vardagsrummet när låten spelades in, och han hörs jollra på inspelningen.

Michael: Denna skrev vi för att folk skulle känna sig välkomna in i skivan och till kyrkokonserten. Och det är kul också när familjer sjunger ihop. Det finns en variabel som inte återfinns någon annanstans.

Annons

Jennifer: En slags genetic harmony. Och det är inte bara roligt att sjunga med Tessa och Mattea, utan de är så duktiga också. Det är kanske inte alltid lätt att växa upp i en musikerfamilj. Men de vill gärna sjunga tillsammans med oss, och det är kul att kunna dela det.

Dansa med mig(J. Saxell, M. Saxell)

Kuriosa: Den nu bortgångne musikskribenten Lennart Persson, som var en nära vän till Michael, döpte Michael Saxells och Jalle Lorenssons skiva tillAlltid en vals. Som en hyllning till Lennart gjorde Michael och Jennifer en vals även på denna skiva.

Jennifer: Vi tänkte på den stora granen på torget i Ystad. Tänk om det har blivit en vit jul, snön ligger över torget och ett par dansar en vals vid granen. helt ensamma, mitt i natten.

Michael: Och jag gillar texten väldigt mycket, att de dansar för att. Bara för att. För att det är nu vi lever. Det är livet ställt på sin spets, och jag tycker det är skönt att vi fick med det.

Snow for Christmas(J. Saxell, M. Saxell)

Kuriosa: Den sista låten som spelades in till plattan. Skrevs, spelades in och mixades under en och samma dag i skiftet oktober/november.

Michael: Jag var så jäkla trött efter att ha jobbat en fjortontimmarsdag med skivan. Jag ville inte göra en låt till.

Jennifer: Medan jag kände starkt för den här låten. Jag hörde den i huvudet.

Michael: Ja, du satt och spelade på den några dagar tidigare, och hade hittat själva groovet. Stämningen var etablerad, men låten var inte skriven.

Annons

Jennifer: Så till slut bestämde vi oss för att gå upp tidigt nästa dag och göra den. Vid femtiden på morgonen satte vi oss i soffan, tog en gammeldansk och började skriva. Vi var mer än trötta. Vi kom in i det där konstig tillståndet när allt är roligt. Det blev en riktigt fin morgon, och jag är väldigt glad att vi gjorde klart låten.

Baby it's cold outside(Frank Loesser)

Kuriosa: En duettlåt från 1940-talet som spelats in otaliga gånger, och handlar om en kvinna som vill gå och en man som försöker övertala henne att stanna. Frank Loesser, som skrev den, kallade mannen i låten för wolf och kvinnan för mouse.

Michael: Det är en stor utmaning att ta en gammal klassiker, spela in den här i vårt vardagsrum, och ändå försöka bibehålla en trovärdighet. Och låten har ett otroligt djup, men till en början ser man bara ytan. Lite som en spegelblank sjö.

Jennifer: Det var någon som kom med den här låten till mig för många år sedan, när jag sjöng i jazztrio. Och sedan dess har jag velat sjunga den som duett.

River(Joni Mitchell)

River är med på den kanadensiska artisten Joni Mitchells album Bluefrån 1971. Enligt Jennifers efterforskningar är låten skriven på Kanadas västkust, där även Jennifer växte upp.

Jennifer: På 70-talet var Joni Mitchell en av mina stora inspirationsskällor. Jag sjöng alla hennes låtar. Sedan dess har jag lämnat det där bakom mig. Men att spela in en av hennes låtar... jag var faktiskt nervös. Om man ska spela in den igen måste man ju tillföra något. Och jag känner verkligen att jag, att vi, har gjort den till vår egen.

Dessutom är det så mycket nostalgi när jag hör eller sjunger den låten. Det är en sån låt som får mig att gråta. Det finns inte många sådana, men detta är en.

Emil Sandgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons