Annons
Nöje

Lust och glädje i skrivandet

Det blev en överraskning för mig att August-priset i barn – och ungdomsklassen gick till en bok, som har som sitt främsta syfte att inspirera till skrivande, framför allt till dem som är tio år och äldre. Men visst det är ett gott syfte och en vacker tanke.
Nöje • Publicerad 24 november 2009

Men som jag tidigare har sagt, mina favoriter var andra. Främst Pija Lindenbaums bilderbok Siv sover vilse, som alltid hos Pija Lindenbaum är det en ensam flicka, som är lite rädd och bortkommen, som besegrar rädslan och växer sig starkare. Denna moralitet växer med Pija Lindenbaums stora och fantasieggande bilder. Min andra favorit var Sofia Nordins ungdomsbok Natthimmel, på ett stilsäkert och vackert språk berättar hon om vänskap och uppmärksamhet, som vi alla behöver oavsett ålder.

Nu ska vi inteskriva om dem som inte fick priset bland de 105 insända böckerna från 20 förlag. Utan om boken som blev prisad Skriv om och om igenav Katarina Kuick och Ylva Karlsson och med illustrationer av Sara Lundberg på förlaget Xpublishing. Det är en vacker bok och naturligtvis främst riktad till dem som arbetar med barns språk och skrivande, det blir lite tveksamt att rekommendera den för skolan, för där mals ofta det mesta ner tillsammans med måstekoftor och tvångsvästar.

Annons

Boken är inte bara vacker, den är smittad av den glädje och lust, som de som skriver känner för ämnet. Och det är just detta mycket handlar om; lust och glädje. Lust att skriva, lust att formulera sina tankar, lust att fånga in ett ämne och lust att berätta. Berättandet är idag satt på undantag och måste få en renässans, denna bok bidrar på ett bra sätt till detta.

Boken har ingadiskussioner om varför det är så lustfyllt och viktigt att skriva, men den berättar utförligt om hur man gör. Den ger tips, råd och tillhandahåller en hel verktygslåda för olika genrer av berättelser. Den är inte krånglig och svårtillgänglig, tvärtom den väcker lust och glädje att skriva och att utveckla sitt skrivande. Det finns även råd från andra författare (i detta avseende påminner den om Lars Åke Augustssons bok för vuxna Så skriver du romaner och noveller, utgiven på förlaget Voltaire Publishing). Detta tycker jag är det bästa med boken, att för den som aldrig testat redigt på att skriva väcker den verkligen lust att pröva på, det är gott nog för en bok.

Om du nu är lite äldre och vill veta mera om skrivandets hantverk och verktyg så vill jag varmt rekommendera Stephen Kings Att skriva. Den är glasklar, användbar, avslöjande och rörande. Stephen King hade en stark drivkraft att skriva och detta hjälpte honom att återhämta sig efter en svår trafikolycka 1999. Jag lovar du blir inspirerad när du läser hans berättelse!

Bo Bjelvehammar
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons