Annons
Nöje

Magisk händelse i Zlatans Malmö

Tioåriga Elsa-Emelia får tre uppdrag av ett mystiskt sagoväsen. Lyckas hon fullfölja dem ska hon få möta sin mamma igen. I familjeföreställningen Zlatans leende på Malmö Stadsteater ses staden genom en tioårings ögon och här samsas grå realism med sagoinslag.
Nöje • Publicerad 27 november 2008
Maria (Kajsa Eriksson), Costra Nova (Behrang Miri) och Patrick (Bashkim Neziraj) hjälper Elsa-Emelia med uppdragen. Bilder: Malmö Stadsteater
Maria (Kajsa Eriksson), Costra Nova (Behrang Miri) och Patrick (Bashkim Neziraj) hjälper Elsa-Emelia med uppdragen. Bilder: Malmö StadsteaterFoto: 

- Föreställningen utspelar sig här och nu, men vi vänder och vrider på Malmö som om hela staden vore en magisk händelse, säger regissören Dennis Sandin.

- Det blir en sorts hoppfullhet inför vår stad och inför kommande generationer. Vi lever inte längre i en grå socialrealistisk stad, utan det finns enorma krafter framförallt i våra unga medborgare. Man kämpar för att livet ska vara värt något, säger han.

Annons

Zlatans leendeär det tredje samarbetet mellan Dennis Sandin och dramatikern Dennis Magnusson som skrivit pjäsen. Tidigare i år satte de upp det uppmärksammade relationsdramat Jenny from Hörbypå Intiman i Malmö och duon har ytterligare två projekt på gång.

Dennis Sandin säger att Zlatans leendehandlar om en sorgeprocess i botten, om hur Elsa-Emelia hanterar att hennes mamma har dött.

- Men ovanpå det så handlar det om att knyta band till sin omgivning, till sina vänner. Och det jag tycker om med berättelsen är den här blandningen av djupa sorgstråk och handlingsinriktade strategier för att överleva, säger Dennis Sandin.

Sandra Stojiljkovic, som gick ut Teaterhögskolan i Malmö i våras, spelar Elsa-Emelia.

- Jag tycker det är roligt att få bjuda barnen på en historia om i dag utan att skoja bort det. Att ta temat på allvar. Den handlar om drömmar, döden och att leva vidare, det är mycket på en gång. Elsa-Emelia inser också att livet inte är så tokigt trots allt, det finns mycket att hämta, säger hon.

Och när ett nytt ljus tänds i Elsa-Emelias liv så tänder Zlatan ljusen på den nya fotbollsplanen.

- Ja, han infinner sig som en slags deus ex machina och ställer pjäsen till rätta, säger Dennis Sandin.

- På ett sätt fungerar han som en symbol för något hoppfullt. Han gör någonting han trott på och det är väldigt få i Malmö som fått den okritiska, nästan gudalika positionen han har. Och det kan man tycka olika saker om, men utifrån en tioårings perspektiv så är det inte så problematiskt, han står för något nytt, säger Dennis Sandin.

Susanne Claesson / TT Spektra
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons