Annons
Nöje

Mattias från Skurup vill ha Idolrevansch – söker för tredje gången

Både 2010 och 2014 sökte Mattias Nederman till Idol. Men då räckte det inte hela vägen, så i år gjorde han ett nytt försök.
– Det var en spontan grej att jag sökte. Jag tänkte ”vad har jag att förlora?”, säger Mattias.
Skurup • Publicerad 7 september 2020 • Uppdaterad 8 september 2020
Mattias Nederman drömmer om att vinna Idol. I år sökte han för tredje gången till programmet.
Mattias Nederman drömmer om att vinna Idol. I år sökte han för tredje gången till programmet.Foto: Privat

Mattias Nederman från Skurup är en av skåningarna som tog chansen att visa sin sångtalang när Idoljuryn kom till Helsingborg tidigare i år. I kväll kommer vi att få se hur det går när han åter söker till programmet – om det blir tredje gången gillt eller om det blir ännu ett nej från juryn.

Söka till Idol får man göra först det år man fyller 16. Och det var precis vad Mattias Nederman gjorde 2010. Då lyckades han inte övertyga i uttagningen och fick inte ens träffa den riktiga Idoljuryn, så tv-äventyret var över innan det ens hade börjat.

2014 fick Mattias stå framför Idoljuryn för första gången, men längre kom han inte i tävlingen det året.
2014 fick Mattias stå framför Idoljuryn för första gången, men längre kom han inte i tävlingen det året.Foto: TV4
Annons

2014 hade han fyllt 20 och sökte ännu en gång. Då fick Mattias sjunga framför både tv-kamerorna och juryn, som då bestod av Alexander Bard, Laila Bagge och Anders Bagge. Deras intresse väckte han, med sin alldeles speciella röst. Alexander Bard beskrev den som både ”spejsad” och androgyn.

– Jag har aldrig, aldrig hört något liknande, sa Laila Bagge efter Mattias audition.

”Jag blev ju rätt så sågad”
Mattias Nederman om sin Idolaudition 2014.

Men han fick också ta emot en del kritik, både för att inte ha tillräckligt bra sångteknik och för att han inte satte alla tonerna.

– Jag hade så gärna önskat att du var en bra sångare med den här typen av röst, löd domen från Alexander Bard.

Hur var det att få ta emot så hårda ord?

– Jag blev ju rätt så sågad. Men konstigt nog minns jag det som snällare än det var nu när man tittar på det i efterhand, säger Mattias Nederman sex år senare.

Att han skulle söka till Idol en tredje gång var ingenting han hade planerat.

– Jag hade en kompis hemma som spelade in en video och sa att han skulle skicka in den till Idol. Då tänkte jag, det kan väl jag också göra. Det var bara en spontan grej. Tre dagar senare ringde de upp och ville ha med mig i programmet.

Hur kändes det den här gången?

– Jag är mycket mer erfaren nu och har spelat mer live, övat som en idiot. Det kändes bättre på så sätt men fortfarande sjukt läskigt. Tankarna var där, tänk om de säger samma sak. Tänk om jag inte är redo eller inte har utvecklats.

Mattias Nederman i sin hemmastudio i Skurup.
Mattias Nederman i sin hemmastudio i Skurup.Foto: Sprisse Nilsson
Fakta

Mattias Nederman

Ålder: 26 år.

Bor: Skurup sedan 14 års ålder. Har alldeles nyligen flyttat till Trelleborg.

Jobb: Truckförare men vill satsa helhjärtat på musik.

Aktuell med: Söker till Idol för tredje gången.

Lyssnar helst på: Allt, men just nu mycket pop och hip hop. The Weeknd är en stor inspirationskälla.

Drömmen: Att vinna Idol och därefter ta sig till USA.

Annons

Åren som gått har dock varit allt annat än händelselösa. 2018 fick Mattias närapå börja om på nytt då han plötsligt drabbades av rösttrötthet. 2019 blev ett år av rehabilitering och ständigt övande men han hann också med att producera och släppa sin första egna skiva, ”Paragraph”.

2020 har varit något trögare. Liksom för andra musiker har våren och sommaren präglats av sysslolöshet i coronavirusets spår. Det hindrar dock inte Mattias från att fortsätta spela in musik, som han lägger upp på sin Youtube-kanal.

Jag lyssnade på din version av ”In the Ghetto” och jag har nog aldrig hört en så ljus Elviscover.

– Jag har ett ganska speciellt röstläge som kallas ”countertenor”, vilket ligger mellan tenor och sopran. Det är väldigt ovanligt och ett svårt register att kontrollera, förklarar Mattias.

– Särskilt svårt är det att hitta passande låtar. Men Elvis passar väldigt bra, för då sjunger jag en oktav över honom vilket passar bra med min ljusa klang.

Hur det går för Mattias i årets Idol får vi som sagt se i kväll. Programmet sänds klockan 20 i TV4, på TV4 play och C more.

Se Mattias Nedermans audition från 2014

Mattias LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons