Annons
Nöje

Metropia lämnar perrongen

Det tog sex år – men nu går animerade svenska filmen Metropia upp på biograferna. "En premiär är som att sjunga a cappella i 85 minuter", säger en nervös Tarik Saleh, filmens regissör.
Nöje • Publicerad 27 november 2009
Det tog sex år – men nu går animerade svenska filmen Metropia upp på biograferna. "En premiär är som att sjunga a cappella i 85 minuter", säger en nervös Tarik Saleh, filmens regissör. Bild: Scanpix
Det tog sex år – men nu går animerade svenska filmen Metropia upp på biograferna. "En premiär är som att sjunga a cappella i 85 minuter", säger en nervös Tarik Saleh, filmens regissör. Bild: ScanpixFoto: 

Tarik Saleh tar emot på sitt kontor på produktionsbolaget Atmo, ett rum där väggarna är tapetserade med brev från filmfestivaler i Locarno, Pusan och inte minst Venedig där Metropiahade världspremiär.

I rummet finns också hyllmeter med datorsladdar.

Annons

Intrycket är en regissör som inte gärna lämnar sina eventuella framgångar i andras händer.

– Jag försöker faktiskt avskärma mig från det tekniska eftersom jag är en sådan jävla nörd vad gäller datorer och sådant, säger Saleh.

– Man måste delegera, men det är svårt. Jag avundas regissörer som kan säga "här ska jorden sprängas, jag skiter i hur det blir gjort". Arbetet med Metropiahar tagit mer än sex år och omfattat 150 medarbetare. För rösterna står bland andra Vincent Gallo, Juliette Lewis samt Alexander och Stellan Skarsgård.

– Animationen ger fantastiska möjligheter; även om någon låter glad kan man ge figuren ett oroligt drag över ögonen så blir intrycket nervositet.

Det är en dröm att få jobba med skådespelare som klarar att ge texten en undertext – och Stellan och Alexander är där uppe med de största. Tarik Saleh erkänner att han är lika nervös inför den svenska premiären, den 27 november, som han var på Venedigfestivalen.

– Dagen före premiären satt jag i Venedig och åt med Vincent Gallo och Stellan Skarsgård när min producent ringde och sade att visningen var fullsatt. Trots att den gick samtidigt som festivalens öppningsfilm. Jag svettades och mådde fruktansvärt. Men Stellan sade "ta det lugnt, vad som än händer är det här otroligt, försök vila i det".

– Då kände jag: "Tarik, sluta sitta här som en jävla tönt. Om Stellan Skarsgård kan stå upp för din film, ska du då sitta i en garderob tills allt är över?" Men nu är jag ändå lika nervös igen. Det är som att sjunga a cappella i 85 minuter för alla du känner – och sedan ha en bjudning där du går runt och frågar vad de tyckte.

(TT Spektra)

Erik Helmerson

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons