Annons
Nöje

Premiär för inspector Wallander

Nu närmar sig sanningens minut för inspector Wallander. Söndagen 30 november har den första brittiska Wallanderfilmen premiär på BBC1.
Nöje • Publicerad 11 november 2008
Skådespelaren Kenneth Brannagh, till vänster, och Philip Martin, regissör. Bild: Scanpix
Skådespelaren Kenneth Brannagh, till vänster, och Philip Martin, regissör. Bild: ScanpixFoto: 

- Mottagandet blir helt avgörande för om det ska spelas in fler filmer i Ystad med Kenneth Branagh som Wallander, säger Mikael Wallén, vd för svenska produktionsbolaget Yellow Bird.

Planen är att de tre filmerna som spelades in i Ystad förra våren och sommaren ska visas tre söndagar i rad på bästa sändningstid på BBC1.

Annons

Många inköpare avvaktar hur mottagandet av BBC-Wallander blir, enligt Mikael Wallén.

Men han berättar att filmerna redan har sålts till tv i Sverige, Norge, Danmark, Finland, Tyskland, Holland och Belgien.

De brittiska Wallanderrullarna är nyligen färdigklippta. Så svenska försäljningsbolaget Zodiak entertainment och brittiska affärspartnern BBC Worldwide har i praktiken bara kunnat sälja dem under lite drygt en månads tid.

- Vi började sälja på en tv-mässa i Cannes i början av oktober, säger Mikael Wallén.

Han berättar att Yellow Bird har börjat planera för en fortsättning på det brittiska Wallanderäventyret med nya filminspelningar i Ystad med omnejd.

- Men inga beslut är tagna, säger han.

När Kenneth Branagh och filmteamet mötte pressen i Ystad i samband med inspelningarna förra året, förklarade också filmteamet att målsättningen är att göra fler filmer med stjärnskådespelaren Kenneth Branagh som inspector Wallander, bara tv-publiken gillar honom.

Intresset i öriket för den brittiska tv-versionen av Henning Mankells deckare är det dock inget fel på, rapporterar TT Spectra. På BBC 4 visas efter det att den första tv-filmen har haft premiär en dokumentär om Henning Mankell. Wallanderfilmerna uppmärksammas också flitigt i andra medier.

Klart är att Svensk Filmindustri, SF, har köpt video och dvd- rättigheterna. Så alla som var statister under filminspelningarna i fjor får snart en chans att se om de är bortklippta eller skymtar förbi i någon scen.

Mikael Wallén tror att svensk tv nästa höst visar de brittiska Wallanderfilmerna.

Annons

Samtidigt pågår nu i sydöstra Skåne inspelningarna av de nya svenska Wallanderfilmerna. Långfilmen Hämnden är redan klar och har premiär i början av nästa år. Tre nya tv-filmer har filmats och nio tv-avsnitt återstår att göra under nästa år.

Fakta:

Svenska Yellow Bird har spelat in tre filmer för brittiska BBC, baserade på tre av Henning Mankells böcker - Villospår, Steget efter och Brandvägg eller One stepp behind, Sidetracked och Firewall.

Inspelningarna pågick under tre månader under våren och sommaren i fjor. Premiär: 30 november på BBC1

Kenneth Branagh, uppmärksammad regissör och skådespelare (bland mycket annat Shakespearetolkningar på film, spelar läraren Gilderoy Lockhart i Harry Potter-filmerna). Regissör är Philip Martin.

Ulf Mårtensson ulf.martensson@allehandasyd.se
Ulf Mårtensson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons