Annons
Nöje

Rapport från min centralort

Snart kommer Sjöbo att ta emot ensamkommande flyktingbarn. I förra veckan beslöt kommunstyrelsens arbetsutskott att frågan ska utredas "skyndsamt". Sjöbo har redan, från 2001, avtal med Migrationsverket om att ta emot 25 flyktingar per år. Hur många utanför Sjöbo känner till det? Folkomröstningen 1988 om – mot – flyktingar är bilden av Sjöbo kommun.
Nöje • Publicerad 24 november 2009
Bengt Eriksson.
Bengt Eriksson.Foto: 

Dagens politiker gör allt för att visa upp ett annat och nytt Sjöbo: en human kommun, som ändrat och ångrat sig. Och en allt större kommun. Befolkningsökningen är måttlig men ambitionerna kan vara omåttliga. Som planerna för Sjöbo Väst, den nya... ja, jag höll på att skriva stadsdelen. Gågator med butiker och uteservering, en gata ska glasas in. Fast tanken på ett hotell har kommunledningen släppt, det gick inte ihop med (ännu en) bensinmack (eller två).

Till Sjöbo Väst kommer man via... Ja, vad ska det kallas? Rondell låter så futtigt. Själva rondellen är bara den fotbollsplanstora (fast runda) gräsplätten med en JÄTTEkulle i mitten och det där man länge inte visste vad det var som gick rätt igenom. En bussgata? Nej, en planteringsautostrada blev det. Sjöbos västra trafiksystem – ett större och bättre ord – knyter ihop väg 11 och 13. Fem avfarter och bussarna får en egen, bred och djup tunnel under vägen. Man får hålla i ratten för att inte köra fel!

Annons

Nya ICA Fullsortiment (= överfullt i alla sortiment) är också en syn. Efter att ha haft smeknamnet ICA Gruvan (under ombyggnaden var det så mörkt att det krävdes pannlampa för att handla) nyinvigdes ICA Kvantum (det riktiga namnet) i torsdags. Så stort, större, STÖRST att när min hustru ville ha tag på bulgur fick hon anlita butikens Hjortfot, som spanade här, där och där igen innan rätt hylla lokaliserades. Själv föll jag i trance över den gigantiska disken med exotiska frukter!

Det har diskuterats om marknadsplatsen ska styckas av för att gynna en affärsidkare och om kommunen ska betala för sanering av marken. Är det lämpligt att bygga ett så jättelikt mat- och varupalats? För att bli lönsamt måste ICA Fullsortiment locka kunder från andra orter som ska köra – med bil – till Sjöbo. Det har också varit visning på Sjöbo konstmuseum. Nej, inte konsthallen utan Sjöbo har även ett konstmuseum. Sjöbo konstförening arrangerade och museichefen själv, doktor Lars-Olof Tobiasson, visade den permanenta utställningen.

Jag syftar på all den konst som Tobiasson köper in och tar med till vårdcentralen. Målningar och tryck på snart varje vägg och en mängd seriefigursskulpturer. Fantastiskt och unikt, vilken vårdinrättning har något liknande? Sjöbo vårdcentrals konstsamling är speciell och modern också. Lars-Olof Tobiasson gillar popkonst. Här finns storheter som Andy Warhol och Keith Haring samt många i Sverige okända konstnärer som arbetar vidare i popkonsttraditionen. Missa inte min favorit: serietecknaren Jacques Tardi.

Bengt Eriksson bengt@mediaimorronidag.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons