Annons
Nöje

Snäll satirist längtar till Europa

Weird Al Yankovic är tillbaks med sina vilda parodier på rockstjärnor och rappare. Nu längtar han efter att få visa upp sin "multimedia extravaganza" i Europa.
Nöje • Publicerad 27 november 2006
''Compton ska inte ha all publicitet. Det är dags att min gamla hood Lynwood får lite cred'', säger Weird Al Yankovic som döpt nya parodiplattan till Straight Outta Lynwood. Bild: Volcano Records
''Compton ska inte ha all publicitet. Det är dags att min gamla hood Lynwood får lite cred'', säger Weird Al Yankovic som döpt nya parodiplattan till Straight Outta Lynwood. Bild: Volcano RecordsFoto: 

Weird Al är killen som alla vet vem det är men ingen kan uttala. Den 47-årige komikern och musikern började sin karriär som Spike Jones-influerad dragspelare. Men det var när han som 16-åring började göra låtparodier för radio som karriären tog fart. På 80-talet blev han världskändis med parodier på Michael Jacksons Beat it (Eat it) och Madonnas Like a Virgin (Like a Surgeon), och hans ambitiöst genomarbetade videor lyfte skämtet ett snäpp. Få artister har varit så efterfrågade på MTV som Weird Al.

Nu har han anammat ett nytt medium: internet. MySpace har Al som pausunderhållning vid tekniska problem, och nya singeln White & Nerdy – en parodi på Chamillionaires Ridin' – har spelats miljoner gånger på Youtube.

Annons

– Många andra artister verkar mest gråta över att internet förstör deras försäljning. Jag försöker använda det på ett positivt sätt i stället. Och jag får massor av gratis publicitet! berättar Weird Al från sitt hem i Los Angeles.

På nya, tolfte albumet Straight Outta Lynwood (där han bland annat ger sig på Green Day i Canadian Idiot, Usher i Confession Part III och R. Kelly i Trapped in the Drive-Thru) kommenterar han också nedladdningen i Don't Download This Song.

– Texten tar inte ställning för eller emot nedladdning, poängterar Weird Al, som erkänner att han är "ambivalent" i ämnet.

– Jag försöker bara skoja lite med det. Men för skiv- och filmbolagen är det ju inget skämt. Försäljningen har minskat. Men de har reagerat lite valhänt och klumpigt på det, tycker jag.

En låt som inte kom med på nya plattan är You're Pitiful, en skrattspegel på James Blunts radioplåga You're Beautiful. Där var det skivbolaget som visade sig humorlöst.

– Legalt sett kan jag komma undan med nästan vad som helst. Men jag vill ändå ha artisternas välsignelse. Jag vill ha "nöjda kunder", berättar Al, som faktiskt även fick tummen upp av James Blunt.

– I det här fallet tyckte bolaget att de visste bättre än Blunt vad som var bra för honom. Det var en överraskning. Jag brukar aldrig få negativa reaktioner från skivbolag. De är glada för all gratisreklam de kan få.

– Men jag tyckte det var okej att lägga ut låten på nätet ändå, så den finns där för nedladdning!

Weird Al Yankovic är alltså en snäll satirist, inte någon elak häcklare. Och artisterna han parodierar blir nästan alltid smickrade.

– De ser det som ett bevis på att de lyckats, och nått en viss nivå som artister. Du vet, det är guldskiva, platinaskiva och sedan Weird Al! säger han med ett förtjust skratt.

Annons

– Men jag är nog mildare än de flesta kritiker gillar, tillägger han.

De enda som brukar bli upprörda är nitiska fans.

– Jag har fått en del arga brev från fans till Michael Jackson eller Kurt Cobain. De två fick själva en kick av att bli parodierade, men det inser inte alltid fansen!

Förhoppningen är att nya plattan ska slå även i Europa. Då kan nämligen Al komma hit och turnera, för första gången.

– Det skulle jag verkligen vilja, säger Weird Al, och beskriver de live-shower han hållit i över 20 år i USA:

– Jag och bandet går igenom ett ton av snabba kostymbyten, visar filmsnuttar och spelar. Det är en väldigt teatralisk show, en riktig multimedia-extravaganza!

Lars Thulin

0410-545 20

lars.thulin@allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons