Annons
Nöje

"Tv-sex ökar tonårsgraviditeter"

Tonåringar som ser på tv-serier med sexuella inslag löper större risk för att bli gravida i unga år. Det hävdar det amerikanska undersökningsföretaget Rand som gjort en tre år lång studie av ungdomars tv-tittande.
Nöje • Publicerad 3 november 2008
Tonåringar som ser på tv-serier med sexuella inslag löper större risk för att bli gravida i unga år. Det hävdar det amerikanska undersökningsföretaget Rand som gjort en tre år lång studie av ungdomars tv-tittande. Bild: Scanpix
Tonåringar som ser på tv-serier med sexuella inslag löper större risk för att bli gravida i unga år. Det hävdar det amerikanska undersökningsföretaget Rand som gjort en tre år lång studie av ungdomars tv-tittande. Bild: ScanpixFoto: 

- Våra fynd pekar på att tv kan spela en betydande roll vad gäller den stora förekomsten av tonårsgraviditeter i USA, säger Anita Chandra, vetenskaplig projektledare på Rand, till nyhetsbyrån Reuters.

I undersökningen intervjuades ungdomar i åldrarna 12-17 år vid tre olika tillfällen mellan 2001 och 2004. De fick bland annat svara på frågor om sina tv-vanor, sexuella beteende och graviditeter. Resultatet visade att de tonåringar som tittade mest på sexiga tv-program hade en fördubblad risk för att bli gravida jämfört med dem som tittade minst på sådana program.

En annan del av undersökningen fokuserade på barn som spelar våldsamma tv-spel. Rand drar slutsatsen att de barn som ofta spelar sådana spel blir mer aggressiva än andra. I den delen av undersökningen ingick 1 200 japanska barn och ungdomar och 364 amerikanska.

TTSpektra
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons