Annons
Nyheter

Nu ska 100 kilo livsmedel analyseras

Livsmedel • Publicerad 11 december 2022
Livsmedelsverket ska analysera innehållet i livsmedel. Arkivbild.
Livsmedelsverket ska analysera innehållet i livsmedel. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg /TT

Nu ska Livsmedelsverket ge sig ut i butikerna och köpa på sig 100 kilo mat. Sedan ska käket analyseras för att ta reda på hur mycket av nyttiga – men också potentiellt skadliga – ämnen vi får i oss via mat och dryck.

Verket genomför då och då matkorgsundersökningar av livsmedel som många äter mycket av. Den här gången ska 100 kilo från 19 olika livsmedelsgrupper analyseras.

Annons

"Matkorgen 2022 följer bland annat upp om trenderna från tidigare år håller i sig", säger Helena Bjermo, risk- och nyttovärderare på verket, i ett pressmeddelande.

Undersökningen 2015 visade bland annat att mängden skadliga ämnen inte innebar någon risk för hälsan, men också att sådant som bly och kadmium inte minskar så fort som det är önskvärt samtidigt som att ett nödvändigt ämne för oss, jod, har minskat kraftigt.

I takt med att matvanorna ändras tillkommer en del nya livsmedel i undersökningen. I år tas bland annat vegetabiliska drycker med.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons