Annons
Nyheter

12 år för knivmord i Kungsträdgården

En 19-årig man döms för mord och mordförsök till 12 års fängelse efter att ha attackerat flera personer med kniv i Kungsträdgården i Stockholm i somras.
Brott • Publicerad 16 december 2020
Polisens avspärrningar vid brottsplatsen i Kungsträdgården den 1 juli i år.
Polisens avspärrningar vid brottsplatsen i Kungsträdgården den 1 juli i år.Foto: Maja Suslin / TT

Vad som slutade i ett mord och två allvarligt skadade personer började med ett tjafs mellan den nu dömde mördaren och mordoffret när de stötte ihop på gatan i centrala Stockholm den 1 juli i år.

Både 19-åringen och den man som senare mördades var i sällskap med flera personer när de båda började bråka. 19-åringen tyckte att den andre tittade på honom hånande. 19-åringen drog då fram en kniv och hotade mannen, men sällskapen lyckades avstyra bråket utan att något våld inträffade.

Hävdar nödvärn

Annons

Bara 10–15 minuter senare stötte sällskapen ihop igen, denna gång inne i Kungsträdgården. Då var det mordoffret som närmade sig 19-åringen för att prata med honom. I samband med det uppstod återigen bråk.

19-åringen tog på nytt fram en kniv och började då hugga mot mannen och hans vänner.

19-åringen själv uppger att han gjorde det för att försvara sig, då han var numerärt underlägsen och kände sig hotad av de andra, som hade tagit loss sina bälten som de höll i händerna. Han fick även ett knytnävsslag av en i det andra sällskapet.

Men enligt Stockholms tingsrätt var det 19-åringen som var den aktiva parten i bråket, och hänvisar bland annat till bilder från övervakningsfilm. Det var han som gjorde utfall med kniven och hans agerande gav sken av att han delvis jagade dem och var "ute efter dem", skriver rätten. Det finns även oberoende vittnen som styrker detta.

"Det finns ingenting i filmen som tyder på att målsägandena i sig var ute efter att skada NN (den dömde) genom att exempelvis slå honom med bältena", skriver rätten.

Höggs i hjärtat

Den man som dog blev huggen av 19-åringen tre gånger i överkroppen. Huggen träffade bland annat i hjärtat.

Han döms även för två fall av mordförsök efter att ha huggit två av mannens vänner, samt för försök till grov misshandel för att ha försökt hugga en fjärde person i sällskapet.

Mannen döms även för de olaga hot som uttalades mot den mördade mannen tidigare under kvällen. Han döms också för försök till rån för en händelse som utspelade sig två dagar före mordet.

12 år

Enligt tingsrätten uppgår straffvärdet för brotten till 18 års fängelse för en vuxen, beaktat att det var ett kortvarigt förlopp utan planering, och att det våld som 19-åringen själv utsattes för ses som en provokation.

Men på grund av hans ålder ska 19-åringen endast dömas till två tredjedelar av det straffvärdet och påföljden blir därmed 12 års fängelse. Han ska även betala skadestånd till flera drabbade personer.

Annons

Åklagare Cecilia Holmbom tycker det är en bra dom.

– Tingsrätten har helt delat min bedömning kring bevisvärderingen. Jag har inget att anmärka på faktiskt, säger hon.

– Även vad gäller påföljden är det vad jag yrkade på. Jag tycker den bedömningen är väl avvägd.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons