Annons

18-åringen hann inte fly björnens attack

Gång på gång hade björnarna försökt gräva sig ur hägnen.
I augusti 2017 kom två björnar igenom, och en av dem attackerade och dödade en 18-årig djurskötare vid Orsa rovdjurspark.
Nu inleds förhandlingen mot två tidigare chefer, vars arbetsmiljöbrott gjorde attacken möjlig, enligt åklagaren.
Brott • Publicerad 9 mars 2020
Hägnet där attacken skedde. Bild från förundersökningsprotokollet.
Hägnet där attacken skedde. Bild från förundersökningsprotokollet.Foto: Polisen/TT
Bild från förundersökningen som visar hålet där björnarna hade grävt sig under staketet och på så sätt kommit in i hägnet där djurskötaren och den besökande familjen befann sig.
Bild från förundersökningen som visar hålet där björnarna hade grävt sig under staketet och på så sätt kommit in i hägnet där djurskötaren och den besökande familjen befann sig.Foto: Polisen/TT

Under många års tid hade Orsa rovdjurspark arrangerat det man kallade Camp care – en aktivitet där besökare fick möjlighet att prova på arbetet som djurskötare. Den 4 augusti 2017 skulle en 18-årig djurskötare hålla i aktiviteten för en besökande familj med två barn. Tillsammans skulle de städa ett stort hägn som var tomt – björnarna hade flyttats till ett annat, mindre hägn.

Men plötsligt kommer ändå två björnar in i hägnet där familjen befinner sig. Pappan har i vittnesförhören berättat hur han såg hur en av dem sprang mot djurskötaren, och hur han hörde 18-åringen skrika.

Annons

"NN tänkte snabbt på hur han skulle kunna få ut familjen i säkerhet. Träden var inget alternativ, på staketet var det elektricitet men det var den bästa lösningen", framgår av en utskrift från förhöret.

Ryggsäcken fastnade

Mannen skriker åt sin fru att det är en björn lös, och familjen börjar klättra upp på staketen. Barnen och mannen kommer snabbt upp, men frun fastnar med sin ryggsäck halvvägs. Samtidigt kommer en björn gående. Mannen har berättat hur han skrek till henne: "Klättra, klättra".

Samtliga familjemedlemmar klarade sig över staketen, med mindre fysiska skador. Den 18-årige djurskötaren skadades dock så svårt av björnen att han avled.

Björnarna hade lyckats ta sig tillbaka till det större hägnet från det mindre genom att gräva sig under ett stängsel. Och det var knappast första gången detta hänt, har utredningen visat. Det var allmänt känt för både personal och djurparksledning att björnarna var grävningsbenägna och flera gånger tidigare hade de lyckats gräva sig mellan olika hägndelar.

Brister i arbetsmiljön

Efter händelsen inleddes en utredning om arbetsmiljöbrott, och i november förra året åtalades en tidigare vd för Grönklittsgruppen AB, som äger parken, samt en annan tidigare chef.

– De åtalas för brister i arbetsmiljö och säkerhetsarbete som jag anser var orsaken till händelsen, sade åklagare Gunnar Jonasson till TT då.

Själva brottsrubriceringarna är arbetsmiljöbrott innefattande vållande till annans död, grovt brott, samt framkallande av fara för annan. Åklagaren har också yrkat på en företagsbot på minst åtta miljoner kronor för Grönklittsgruppen.

Enligt åklagaren har den tidigare chefen underlåtit eller brustit i att exempelvis korrekt riskbedöma aktiviteter och arbete i det aktuella hägnet, samt att se till att det var säkert att vara därinne, med tanke på björnarnas grävningsbenägenhet. Vd:n ska ha brustit i sin kontroll av att riskbedömningar och säkerhetsåtgärder skötts på ett korrekt sätt.

Förnekar brott

På tisdag inleds huvudförhandlingen mot vd:n och chefen vid Mora tingsrätt. Vd:n förnekar brott, då han delegerat arbetsmiljöarbetet till den tidigare chefen och försvaret menar att han på ett korrekt sätt följt upp att det har skötts. Det arbetsmiljöarbete han fått redovisat för sig har också framstått för vd:n som riktigt och pålitligt.

– Det här är alltid tragiskt när sådant här inträffat, det är en mycket sorglig historia. Det tycker min huvudman också. Men nu handlar den här processen om det är någon som ska bära ett straffrättsligt ansvar, säger advokaten Anders Lorentzon.

Annons

Även den tidigare chefen förnekar brott och menar att han inte genom oaktsamhet orsakat olyckan eller djurskötarens död. Chefens advokat Johan Eriksson säger att hans klient tycker att det som har hänt är förfärligt och en katastrof för de drabbade.

– Men det kan vara så att det inte finns något straffrättsligt ansvar att dela ut utan att man konstaterar att det är en sorglig olycka bara, säger Johan Eriksson.

Huvudförhandlingen blir enligt plan klar först i juni.

Erika Nekham/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons