Annons
Nyheter

2000-talets största oljeväxtskörd väntas

Jordbruk • Publicerad 11 augusti 2022
Årets spannmålsskörd väntas enligt Jordbruksverkets prognos bli normalstor. Arkivbild.
Årets spannmålsskörd väntas enligt Jordbruksverkets prognos bli normalstor. Arkivbild.Foto: Vidar Ruud/NTB/TT

Årets totala spannmålsskörd blir 5,5 miljoner ton i år, enligt Jordbruksverkets skördeprognos för 2022.

Totalskörden väntas bli 11 procent större än förra årets, men uppskattas samtidigt bli mindre än tre av de fem senaste årens skördar. I sin helhet beskrivs skörden av Jordbruksverket som normalstor.

Annons

Enligt prognosen uppskattas skörden av oljeväxter, som raps och rybs, att bli rekordstor och landa på 0,42 miljoner ton – 23 procent större än förra årets. Det blir då 2000-talets största oljeväxtskörd.

"Detta beror till störst del på att arealen för höstraps ökar samtidigt som höstraps svarar för 88 % av den totala oljeväxtarealen", skriver Jordbruksverket på sin hemsida.

3 miljoner ton höstvete, samma nivå som förra året, förväntas skördas. Höstvetet står för den största andelen av totalskörden, 54 procent. För den näst största grödan, vårkorn, uppskattas en skörd på 1,2 miljoner ton – 23 procent av totalskörden.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons