Annons

21 nya smittade – över 100 i Sverige

Ytterligare fem personer i Jönköpings län har smittats av coronaviruset. Totalt har 21 nya fall bekräftats under dagen, vilket gör att sammanlagt 115 personer i Sverige har smittats. Merparten av fallen kan spåras till Italien.
Coronaviruset (TT) • Publicerad 6 mars 2020
Fler arbetsplatser varnar för coronaviruset sars-cov-2, här Maria Sjukhus på Södermalm i Stockholm.
Fler arbetsplatser varnar för coronaviruset sars-cov-2, här Maria Sjukhus på Södermalm i Stockholm.Foto: Mats Schagerström/TT

Under fredagen har fem nya fall konstaterats i Jönköping. Det handlar om tre personer som rest i norra Italien och två personer som har haft närkontakt med en person som tidigare bekräftats smittad.

"Alla hålls nu isolerade i sina hem. Alla har så lindriga symtom att de inte behöver sjukhusvård, men kommer att hålla kontakt med infektionskliniken fortlöpande", säger smittskyddsläkare Malin Bengnér i ett pressmeddelande.

Annons

Smittspåring och kartläggning fortsätter nu, enligt Bengnér. Totalt är åtta personer i Jönköpings län bekräftat smittade.

Dessutom har ytterligare åtta fall av det nya coronaviruset konstaterats i Värmland. För stunden finns 13 bekräftade fall i länet, varav elva har koppling till en bussresa i norra Italien. De övriga fallen har också en koppling till utlandsresor, enligt ett pressmeddelande.

I Uppsala har ett fall bekräftats under fredagen. Det gäller en anhörig till ett av de tidigare fallen, där en person smittats vid resa till norra Italien. Under det senaste dygnet har även fem nya fall av coronaviruset konstaterats i Skåne och två nya i Västra Götaland.

Kontaktspårning av närkontakter och andra personer har inletts, skriver Västra Götalands region i ett pressmeddelande.

"Det är personer som har rest i Italien och Iran. Att vi upptäcker fler fall är väntat. Nu fokuserar vi på den fortsatta smittspårningen", säger smittskyddsläkare Thomas Wahlberg på Smittskydd Västra Götaland i pressmeddelandet.

Totalt har alltså 21 nya fall bekräftats under fredagen, vilket gör att sammanlagt 115 personer smittats i Sverige. Siffran kan komma att stiga under kvällen.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons