Annons

21 smittade på kryssningsfartyg

Minst 21 personer ombord på det kryssningsfartyg som i dagar avvaktat till havs utanför San Francisco har smittats av coronaviruset.
Fartyget ska nu föras till hamn, där samtliga ombord ska testas.
Coronavirus • Publicerad 7 mars 2020
Sjukvårdspersonal förbereder tester för coronaviruset ombord på kryssningsfartyget Grand Princess.
Sjukvårdspersonal förbereder tester för coronaviruset ombord på kryssningsfartyget Grand Princess.Foto: Chief Master Sgt Seth Zweben/Kaliforniens kustbevakning/AP/TT

Drygt 3 500 personer, besättningsmedlemmar och passagerare, befinner sig ombord Grand Princess som sedan i onsdags legat utanför San Francisco.

När ett antal personer ombord började visa influensaliknande symtom fick ingen från fartyget gå i land. Under torsdagen flögs testutrustning in till fartyget, och viss testning kunde genomföras. Bara 46 personer har testats, av dem visade sig 21 vara smittade – 19 personer ur besättningen och 2 passagerare.

Annons

Vicepresident Mike Pence säger på en presskonferens att fartyget ska föras till en icke-kommersiell hamn, där alla ombord ska testas.

– De som måste sättas i karantän, kommer att bli det. De som behöver ytterligare vård kommer att få det, säger Pence.

Besättningen i karantän

Vad som ska ske med de passagerare som inte är smittade är ännu oklart. Däremot ska samtliga ur den 1 100 personer stora besättningen fortsatt hållas i karantän på Grand Princess, även de som inte är smittade.

– Det är mycket troligt att besättningen har exponerats för två olika smittkällor, vi vet att passagerare som tidigare varit ombord på fartyget varit smittade, säger Pence.

Bland passagerarna som nu sitter i karantän är framtiden oviss, och oron börjar spridas.

– Alla gör så gott de kan med den information de har fått. Men varför fick vi inte veta något (om de smittade) innan vicepresidenten sade något på nationell tv?, frågar sig 61-åriga Kari Kolstoe i en intervju med Reuters.

Tidigare under fredagen sade Donald Trump att han helst skulle se att samtliga ombord hölls kvar i karantän. Presidenten är rädd att även de som bedöms ha undkommit viruset kan insjukna senare.

– Jag vill inte se att våra siffror (över insjuknade) fördubblas bara på grund av smitta på ett fartyg som inte var vårt fel, sade Trump.

Avråder från kryssningar

Trumpregeringen uppges försöka hitta vägar att avråda amerikanska resenärer att åka på kryssningar, allt i ett led för regeringen att försöka minska spridningen av viruset.

Mike Pence säger att äldre bör "använda sunt förnuft och iaktta försiktighet" om de planerar att resa på kryssningar.

Annons

– Kryssningsfartyg är särskilda utmaningar för hälsomyndigheterna. Vi kommer att arbeta tätt ihop med amerikanska företag i kryssningsbranschen för att förbättra och förstärka skyddsåtgärderna, sade Pence.

Aktiekursen på några av de största företagen i branschen, Royal Caribbean Cruises, Carnival och Norwegian Cruise Line Holdings, har fallit med 50 procent sedan i januari.

I början av februari sattes kryssningsfartyget Diamond Princess med omkring 3 800 personer ombord i karantän utanför Tokyo. Närmare 700 smittades ombord och nära 10 personer har avlidit.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons