Annons
Nyheter

25 miljoner barn gick miste om vaccinationer

Pandemin gjorde att runt 25 miljoner barn i världen gick miste om rutinmässiga vaccinationer mot difteri, stelkramp och kikhosta förra året. Det skriver FN:s barnfond Unicef och Världshälsoorganisationen WHO i en rapport.
Världen • Publicerad 15 juli 2022
Många barn i världen gick miste om vanliga vaccinationer när pandemin härjade förra året. Här vaccineras en pojke i Paraguay mot just covid-19.
Många barn i världen gick miste om vanliga vaccinationer när pandemin härjade förra året. Här vaccineras en pojke i Paraguay mot just covid-19.Foto: Jorge Saenz/AP/TT

Smittspridningen av covid-19 i fjol satte dels käppar i hjulet för den vanliga vården, dels utlöste den en våg av desinformation om vaccin, enligt FN. Den nedåtgående trenden började dock redan 2019, innan pandemin.

– Det här är en varningssignal för barnhälsan, säger Unicef-chefen Catherine Russell.

Annons

– Vi ser den största varaktiga minskningen av barnvaccinering på en generation, tillägger hon.

De allra flesta barnen som gick miste om sina vaccinationer bor i utvecklingsländer, som Etiopien, Indien, Indonesien, Nigeria och Filippinerna.

Vaccinationsgraden sjönk över hela världen, men värst syns det procentuella tappet i östra Asien och Stilla havs-regionen.

FN varnar för att fler barn riskerar att dö när allt färre är vaccinerade i kombination med en annalkande hungerkris.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons