Annons
Nyheter

Omfattande spridning – 35 nya dödsfall

Statsepidemiolog Anders Tegnell säger att smittspridningen i Sverige fortsatt ligger på en hög nivå.
Coronaviruset • Publicerad 3 december 2020
Statsepidemiolog Anders Tegnell vid torsdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten.
Statsepidemiolog Anders Tegnell vid torsdagens pressträff med Folkhälsomyndigheten.Foto: Claudio Bresciani/TT

35 nya dödsfall med bekräftad covid-19 har rapporterats i Sverige, meddelar Folkhälsomyndigheten. Därmed har totalt 7 007 smittade avlidit i landet.

Det har rapporterats in 6 485 nya fall av konstaterad smitta. Sammanlagt har 272 643 personer bekräftats smittade av covid-19 i Sverige.

Stabil nivå

Annons

Vid en presskonferens på torsdagen konstaterade Anders Tegnell att skillnaden är stor landets olika regioner.

– I Stockholm, som ökat sin provtagning kraftigt, ligger man på en stabil platå på cirka 10 000 fall i veckan. Västra Götaland har en mer tydlig utplaning sedan flera veckor tillbaka. Skåne har har en ganska kraftig ökning av smittade men även en kraftig ökning av provtagningen.

Av Sveriges 21 regioner befinner sig sex i förstärkningsläge, tio i stabsläge och fem i normalläge. Ingen region är alltså i katastrofläge, den allvarligaste graden av beredskapsläge.

– Två regioner ser positivt på läget på kort sikt, men det är bara en region som ser ett bättre läge inom två veckor, säger Johanna Sandwall, krisberedskapschef på Socialstyrelsen.

Vissa situationer

På TT:s fråga om Världshälso­organisa­tio­nens skärpta rekommendationer om munskydd svarar Anders Tegnell WHO anser att munskydd är en del av ett större paket.

– Det är precis så vi ser det, att munskydd kan behövas i vissa situationer. De situationerna har inte uppkommit i Sverige än, enligt vår dialog med regionerna.

– WHO är tydligt med att evidensläget för masker är svagt. Alla studier hittills talar för att det är mycket viktigare att hålla avstånd än att ha munskydd. I den nya sammanfattningen har det inte kommit fram något nytt om effekten av munskydd, säger Anders Tegnell.

Besöksförbud på äldreboenden

Under presskonferensen presenterade Folkhälsomyndigheten de nya föreskrifter som börjar gälla på torsdagen och som gör det möjligt att förbjuda besök på särskilda boenden för äldre, om det behövs för att minska spridningen av covid-19.

Enligt Anders Tegnell ska besöksförbud ses som en sista utväg.

– Det kan införas om det gjorts en ordentlig genomgång av alla andra alternativ. Besökare är inte en stor del av riskerna för spridning på särskilda boenden. Det är viktigt att man inte överskattar den risken, säger statsepidemiologen.

Rättad: I en tidigare version uppgavs fel antal avlidna.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons