Annons

3D-printat hjärta med mänsklig vävnad finns

Israel • Publicerad 15 april 2019
Professor Tal Dvir visar upp det 3D-printade hjärtat med mänsklig vävnad. Storleken är ungefär som ett kaninhjärta.
Professor Tal Dvir visar upp det 3D-printade hjärtat med mänsklig vävnad. Storleken är ungefär som ett kaninhjärta.Foto: JACK GUEZ/AFP/TT

Ett 3D-printat hjärta med mänsklig vävnad och kärl har visats upp i Israel.

Det är första gången som ett helt hjärta med celler, blodkärl, ventriklar och kamrar framgångsrikt har konstruerats och printats, enligt professor Tal Dvir vid universitet i Tel Aviv, som har lett projektet. Forskarna kallar det ett "stort medicinskt genombrott", som förbättrar möjligheterna till transplantationer.

Annons

Samtidigt klargörs det att det är lång väg kvar innan ett fullt funktionellt 3D-printat hjärta kan opereras in i en människa. Nu måste forskarna först lära hjärtat "att bete" sig som ett riktigt hjärta. Inga djurförsök har gjorts och i nuvarande skick kan exempelvis cellerna i det 3D-printade hjärtat dra ihop sig men har inte förmåga att pumpa.

– Om tio år kommer det kanske att finnas organskrivare i de bästa sjukhusen i världen och de här procedurerna kommer att utföras rutinmässigt, säger Dvir.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons