Annons

Många bilar utan åtgärd efter dieselgate

Runt 40 000 dieselbilar i Sverige har ännu inte åtgärdats sedan Volkswagens manipulering av utsläppstester uppdagades 2014, .
Bilar • Publicerad 6 september 2019
40|000 bilar i Sverige har inte åtgärdats efter Volkswagens manipulering av avgasvärdena – och kan alltså därför fortfarande ha regelvidriga utsläpp. Arkivbild.
40|000 bilar i Sverige har inte åtgärdats efter Volkswagens manipulering av avgasvärdena – och kan alltså därför fortfarande ha regelvidriga utsläpp. Arkivbild.Foto: Michael Probst/AP/TT

I Sverige berördes ungefär 220 000 bilar, som VW har sagt att åtgärdas, så att de alltså inte fortsätter att släppa ut högt över gränsvärdena. Men av dem har 40 000 inte fått en uppdatering.

– Det är tråkigt att säga att vi inte är förvånade. Det är ju svårt att få in bilar automatiskt på det sätt man tänkt, och det har vi kritiserat myndigheten (Transportstyrelsen) för på ett tidigt stadium, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk expert på intresseorganisationen M (tidigare Motormännen), till radion.

Annons

Till skillnad från bland annat Tyskland och Danmark är svenska bilägare nämligen inte tvungna att åtgärda bilarna.

– Vi har inga juridiska möjligheter mot bilägare som inte vill genomföra den här åtgärden, säger Per Öhlund, utredare på Transportstyrelsen.

Tanken är att bilarna ska uppdateras i samband med ordinarie service. Men det kräver att ägarna vänder sig till VW för servicen, vilket inte alla gör.

2014 upptäcktes i USA att vissa VW-modeller släpper ut 40 gånger de tillåtna nivåerna av det skadliga ämnet kväveoxid väl ute på vägarna. Året efter erkände bilkoncernen att 11 miljoner dieselbilar världen över utrustats med mjukvara som möjliggjorde fusket.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons