Annons
Nyheter

42 inför rätta i Malmö efter påskupploppet

Brott • Publicerad 10 mars 2023
Kravallpolis på plats då en stadsbuss brinner i Rosengård i Malmö natten till den 17 april förra året. Arkivbild.
Kravallpolis på plats då en stadsbuss brinner i Rosengård i Malmö natten till den 17 april förra året. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Våldsamheterna under påskupploppet förra våren har lett till åtal mot 42 personer bara i Malmö. Under våren hålls sju olika rättegångar.

Under påskhelgen förra året uppstod oroligheter på flera orter till följd av Rasmus Paludans planerade koranbränningar och bara i Örebro har mer än 100 års fängelse utdömts, enligt en sammanställning i december. Även i flera andra städer har rättegångar hållits.

Annons

I Malmö inleddes den första rättegången i mars. I den är sex ungdomar åtalade för grovt blåljussabotage. Totalt är 42 personer åtalade i Malmö för inblandning i våldsamheterna vid Skånegården och i stadsdelen Rosengård den 16 och 17 april.

"Rättegångarna har ett stort signalvärde och visar att den här typen av beteende inte accepteras", säger Skånepolisens utredningsledare Håkan Persson i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons