Annons
Nyheter

530 transpersoner får ersättning av staten

Vård • Publicerad 10 december 2020
530 transpersoner får ersättning av staten efter att de tvångssteriliserats i samband med ändring av juridiskt kön. Arkivbild.
530 transpersoner får ersättning av staten efter att de tvångssteriliserats i samband med ändring av juridiskt kön. Arkivbild.Foto: Henrik Montgomery/TT

530 av totalt 573 sökande får ersättning av staten på 225 000 kronor efter att de tvingats sterilisera sig vid ändring av juridiskt kön. Det visar en redovisning från Kammarkollegiet, rapporterar P3 Nyheter.

– Det kan ju aldrig ersätta frågan om att få barn. Och jag tycker det är en viktig mänskligrättighetsfråga, säger 74-åriga Maria Sundin, som jobbat politiskt med frågan och har själv fått ersättning, till P3.

Annons

2013 togs kravet om sterilisering bort från könstillhörighetslagen. Enligt beräkningar från Kammarkollegiet har 650 personer varit berättigade att ansöka om ersättningen fram till maj 2020.

För de 43 personer som fått avslag är den främsta orsaken att de inte ansökt om ändrat juridiskt kön när steriliseringskravet gällde.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons