Annons
Nyheter

81 kryssningsfartyg till Göteborg – nytt rekord

Turism • Publicerad 1 januari 2023
Det 293 meter långa tyska kryssningsfartyget Mein Schiff var en av besökarna i Göteborgs hamn under 2022. Arkivbild.
Det 293 meter långa tyska kryssningsfartyget Mein Schiff var en av besökarna i Göteborgs hamn under 2022. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Hela 81 kryssningsfartyg besökte Göteborg under 2022. Det är nytt rekord, tidigare rekordåret 2014 slogs med sju anlöp, och enligt Göteborgs hamn kommer ännu fler fartyg under 2023.

Största orsaken till ökningen är Rysslands krig i Ukraina.

Annons

– En följd av invasionen var att S:t Petersburg inte längre var en destination för de här fartygen. Alla rederier som hade planerat turer till Baltic-regionen fick se sig om efter andra hamnar att ta sig till, säger Nicole Brattåsen, kryssningsansvarig vid Göteborgs hamn, till Göteborgs-Posten.

De flesta besökarna kom från Tyskland, därefter följde britter och amerikaner.

Till 2023 har hamnen redan 92 anlöp bokade.

– Kryssningsrederier bokar kajplatser 2–3 säsonger innan de genomförs. Bokningar till S:t Petersburg har fått planeras om även för nästa säsong eftersom läget inte blir bättre, säger Nicole Brattåsen till GP.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons