Annons
Nyheter

85-åring fick rätt mot kommun – slipper misär

Omsorg • Publicerad 2 mars 2023
Den 85-åriga mannen fick först inte rätt att stanna på sitt korttidsboende – trots att hans eget hem är fallfärdigt. Arkivbild.
Den 85-åriga mannen fick först inte rätt att stanna på sitt korttidsboende – trots att hans eget hem är fallfärdigt. Arkivbild.Foto: Gorm Kallestad/NTB/TT

En 85-årig man med endast några månader kvar att leva nekades en plats på korttidsboende av Hässleholms kommun – trots att han skulle ha levt i misär i sitt eget hem, rapporterar Norra Skåne.

Enligt omsorgsförvaltningen skulle mannen få tillräcklig hjälp av hemtjänsten. Men 85-åringen överklagade och fick rätt att stanna på korttidsboendet i väntan på dom.

Annons

85-åringens egen bostad är nämligen fallfärdig. Golvet är trasigt, delar av tak och väggar saknas och det finns råttor i bostaden – till och med i sängen, enligt tidningen.

Förvaltningsrätten river nu upp kommunens beslut – mannen har rätt till korttidsboende hela mars. Enligt ett läkarutlåtande kommer mannen inom kort vara i stort behov av vård.

Förvaltningsrätten anser att mannens hälsotillstånd – i kombination med psykosociala faktorer och hemmets skick – gör att han inte kan anses vara garanterad en skälig levnadsnivå i sin bostad.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons