Annons
Nyheter

ABB gör upp - betalar 880 miljoner

Ekonomi • Publicerad 11 december 2020
Eskom är Sydafrikas största energiföretag. På bilden ett kolkraftverk i närheten av Sasolburg från 2011. Arkivbild.
Eskom är Sydafrikas största energiföretag. På bilden ett kolkraftverk i närheten av Sasolburg från 2011. Arkivbild.Foto: Denis Farrell/AP/TT

Efter långa förhandlingar går ABB med på att betala 104 miljoner dollar, eller 800 miljoner kronor, i en uppgörelse med sydafrikanska myndigheter efter korruptionsanklagelser kring det statliga energiföretaget Eskom.

Misstänkta mutor och andra oegentligheter ska ha förekommit i Kusileprojektet, bygget av ett kolkraftverk i miljardklassen.

Annons

ABB har sedan tidigare tagit höjd för böterna. I det fjärde kvartalets räkenskaper kommer ytterligare en påverkan på resultat motsvarande 250 miljoner kronor.

"Vidare kommer ABB att fortsätta samarbeta fullt ut med den nationella åklagarmyndigheten i Sydafrika, samt med myndigheter i USA, Tyskland och Schweiz i deras utredningar av Kusileprojektet. ABB avser att snabbt komma till avslut med alla relaterade pågående förfaranden globalt, vars effekter för närvarande inte kan bedömas", skriver bolaget i ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons