Annons
Nyheter

Abes mördare var bitter i brev

Den man som sköt ihjäl Japans tidigare premiärminister Shinzo Abe gav antydningar om sin plan i ett brev.
Japan • Publicerad 17 juli 2022
Den misstänkte mördaren transporteras till ett häkte i Nara i söndags för en vecka sedan. Arkivbild.
Den misstänkte mördaren transporteras till ett häkte i Nara i söndags för en vecka sedan. Arkivbild.Foto: Nobuki Ito/Kyodo via AP/TT

Efter mordet har det framkommit att 41-årige Tetsuya Yamagami, som greps på brottsplatsen med vapen i hand, hyste stort agg mot den nyreligiösa så kallade Moonrörelsen eller Moonsekten (formellt Enighetskyrkan eller Familjefederationen för världsfred och enighet). Han hade därtill fått uppfattningen att Shinzo Abe hyste sympatier för rörelsen.

Yamagami skickade kort före mordet ett brev till en icke namngiven man som beskrivs som en profilerad kritiker av Moonrörelsen, rapporterar den japanska nyhetsbyrån Kyodo.

Annons

I brevet skrev 41-åringen att han kände en bitterhet mot Abe, som han beskrev som "en av de mest inflytelserika av Enighetskyrkans sympatisörer i den verkliga världen". Han tillade dock att Abe inte var hans huvudsakliga "fiende".

Mördaren har enligt japanska uppgifter berättat i förhör att hans ursprungliga plan var att döda sydkoreanskan Hak Ja Han Moon, änka till frikyrkorörelsens grundare Sun Myung Moon. Covidrestriktioner ska ha satt stopp för de planerna.

Tetsuya Yamagami uppges också ha beklagat sig över att hans mamma tidigare hade donerat en stor summa pengar till rörelsen, vilket orsakat deras familj stora problem.

Den 8 juli sköts Shinzo Abe till döds mitt under ett kampanjtal som han höll i staden Nara. Han var under lång tid en av landets mest inflytelserika politiker.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons