Annons
Nyheter

Advokat åtalas för grova ekobrott

Brott • Publicerad 2 mars 2023
Åklagare på Ekobrottsmyndigheten vill även att advokatbyrån ska betala en företagsbot på 1,5 miljoner kronor. Arkivbild.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

En advokat som jobbar på en advokatbyrå i Stockholm åtalas för grov näringspenningtvätt och medhjälp till grovt skattebrott som ska ha begåtts under 2018–2020, skriver Ekobrottsmyndigheten i ett pressmeddelande.

Advokaten misstänks för att ha förvarat pengar som tilldömts ett svenskt bolag som advokaten företrätt, och därefter medverkat till att drygt 1,2 miljoner kronor förts vidare till ett bankkonto i ett land med hög risk för penningtvätt. Det aktuella bankkontot ska ha tillhört en företrädare för bolaget, och alltså inte bolaget i sig.

Annons

"Min uppfattning är att advokatens agerande har syftat till att främja möjligheterna för bolagsföreträdaren att tillgodogöra sig pengar utan att behöva betala skatt", säger kammaråklagare Andreas Bergman i pressmeddelandet.

Åklagaren yrkar även på att advokatbyrån ska betala en företagsbot på 1,5 miljoner kronor.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons