Annons
Nyheter

Afghanistan släpper fler fängslade talibaner

Afghanistan • Publicerad 9 juli 2020
En väggmålning i Kabul som föreställer USA:s särskilda sändebud i Afghanistan, Zalmay Khalilzad, och talibanernas chefsförhandlare mulla Abdul Ghani Baradar. Arkivbild.
En väggmålning i Kabul som föreställer USA:s särskilda sändebud i Afghanistan, Zalmay Khalilzad, och talibanernas chefsförhandlare mulla Abdul Ghani Baradar. Arkivbild.Foto: Rahmat Gul/AP/TT

Afghanistan kommer att släppa fler fängslade talibaner, en åtgärd som syftar till att få fart på fredssamtalen, meddelar regeringen.

Osämja kring runt 600 av de ungefär 5 000 fångar som talibanerna vill ska släppas har satt käppar i hjulet för det avtal som parterna har kommit fram till i fredssamtal med USA.

Annons

Båda sidor har tidigare släppt fångar, men regeringen har tidigare uppgett att vissa av dem inte ska släppas av säkerhetsskäl. Även västländer har satt sig emot att vissa fångar ska friges.

Avtalet som slöts i februari mellan talibanerna och USA innebär att Afghanistan inte ska utgöra en fristad för terrorister i utbyte mot att USA drar tillbaka sina trupper från landet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons