Annons

Åkesson: Polisanmälningarna är oseriösa

Jimmie Åkessons budskap till migranter vid grek-turkiska gränsen, om att Sverige inte kan ta emot fler asylsökande, har lett till protester och polisanmälningar.
Men Sverigedemokraternas ledare tar det hela med ro – och menar att kritiken är oseriös.
Politik • Publicerad 5 mars 2020
SD:s partiledare Jimmie Åkesson har rest till gränsen mellan Turkiet och Grekland. Där delar han ut flygblad om att Sverige inte kan ta emot fler asylansökande. Bilden kommer från Sverigedemokraternas kansli.
SD:s partiledare Jimmie Åkesson har rest till gränsen mellan Turkiet och Grekland. Där delar han ut flygblad om att Sverige inte kan ta emot fler asylansökande. Bilden kommer från Sverigedemokraternas kansli.Foto: Sverigedemokraterna

Åkesson är i den turkiska staden Edirne, som gränsar till Grekland, och delar ut flygblad där det på engelska står att "Sverige är fullt."

– Jag vill bilda mig en egen uppfattning om vad som händer här. Jag vill veta vilka som är här och få en bild av vart de är på väg, säger Jimmie Åkesson till SVT:s Morgonstudion.

Annons

Han menar att många av migranterna vill ta sig till norra Europa, som Sverige och Tyskland.

– Det är en del barnfamiljer här, men de flesta är unga män. En del säger att de är från Syrien, men också från Iran och Marocko, säger Åkesson. 

Kritik från partiledarna

SD-ledarens resa och utdelningen av flygblad har mött skarp kritik från flera andra partiledare i riksdagen.

Anders W Jonsson, vikarierande partiledare för Centern, säger att han är "upprörd."

Vänsterpartiets Jonas Sjöstedt kallar agerandet "ynkligt" och att SD "plockar partipolitiska poäng." Även Liberalernas Nyamko Sabuni och justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S) är kritiska.

– Det är ju förstås helt oseriöst. Jimmie Åkesson åker dit för att posera för kameror. Vi åker hit för att försöka lösa konflikten. Det säger väl en del om hur vi arbetar på olika sätt, säger Johansson.

Men Jimmie Åkesson tar kritiken med ro.

– Jag tycker att de också borde åka ner hit och prata med människor. I stället för att hänga på sociala medier eller läsa svenska medier och bara få sin uppfattning om vad som händer därifrån, så borde de vara på plats och bilda sig sin egen bild av hur det ser ut här, säger Jimmie Åkesson, till TV4 Nyhetsmorgon.

Åkesson: Polisanmälan oseriös

Flygbladet som Jimmie Åkesson delar ut har signerats med ”Svenska folket och Sverigedemokraterna.” Men det har väckt ilska hos de som inte ställer sig bakom budskapet. Facebookgruppen "SD representerar inte mig!" har på mindre än ett dygn fått över 40 000 medlemmar.

Det har också gjorts flera polisanmälningar om Åkessons agerande, enligt Stockholmspolisen.

Annons

– Jag bedömer anmälningarna som ganska oseriösa. Jag bedömer att jag har en stor del av svenska folkets röst och att de vill ha en mer restriktiv invandringspolitik, så jag stå för hur flygbladet har signerats, säger Åkesson till TV4 Nyheterna.

Även 2015 var företrädare för Sverigedemokraterna vid EU:s yttre gräns och delade ut flygblad. Företrädare för partiet åkte till den grekiska ön Lesbos där de med osanna påståenden, som att det ska bli förbjudet att bära niqab och burka offentligt, varnade flyktingar för att ta sig till Sverige.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons