Annons
Nyheter

Misstänkta mamman frisläppt

Den kvinna i 70-årsåldern som misstänks ha hållit sin son instängd i en lägenhet i flera år begärs inte häktad, utan försätts på fri fot.
Misstankarna kvarstår men har försvagats, enligt Åklagarmyndigheten.
Brott • Publicerad 2 december 2020
I söndags kväll hittades en man i 40-årsåldern i en lägenhet. Han misstänks ha hållits instängd i flera år av sin mamma.
I söndags kväll hittades en man i 40-årsåldern i en lägenhet. Han misstänks ha hållits instängd i flera år av sin mamma.Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Det handlar om en mamma och hennes son i 40-årsåldern – som enligt uppgifter levt ett isolerat liv i en vanvårdad lägenhet i Haninge kommun, söder om Stockholm.

I söndags kväll hittades sonen i en lägenheten av hans syster, som bland andra Expressen intervjuat. Enligt systern var mannen då knappt talbar. Han ska ha varit svårt medtagen, tandlös och haft stora variga sår över benen.

Annons

Systern hävdar att hennes bror varit isolerad i 28 år.

Polisen kan inte bekräfta den exakta tidsperioden för TT men säger att det enligt mannen rör sig om "en lång period".

Häktningsbesked väntar

Mamman, som är i 70-årsåldern, anhölls tidigare på sannolika skäl misstänkt för olaga frihetsberövande samt grovt vållande till kroppsskada och grovt vållande till sjukdom.

Kvinnan har förhörts och nekar till brott. Även sonen har förhörts under onsdagen.

"Efter att mannen har förhörts och utifrån vad som i övrigt har framkommit i utredningen under de här dagarna så har misstankarna försvagats mot den misstänkta kvinnan. Jag har bedömt att hon inte ska begäras häktad och hon är försatt på fri fot", säger kammaråklagare Emma Olsson i ett pressmeddelande.

Läkare larmade

En viktig anledning till beslutet är att åklagaren inte tror att kvinnan kan påverka utredningen på ett negativt sätt. Brottsmisstankarna kvarstår, och utredningen kommer nu att fokusera på händelser som ligger längre bak i tiden.

Varken åklagaren eller sonens målsägandebiträde ville svara på några frågor från media på onsdagen. TT söker mammans advokat för en kommentar.

Under tisdagen genomfördes bland annat en teknisk undersökning i lägenheten och sonen förhördes. Sedan han hittats i lägenheten fördes han till Karolinska universitetssjukhuset.

Emma Olsson säger att mannen opererades på grund av sina skador och det var en läkare som larmade polisen.

Systern: "Ingen har trott mig"

Systern hävdar i intervjuer att hon under många år larmat om att det inte stod rätt till i lägenheten i Haninge.

Annons

– Jag berättade för skolan hur det är och hur vi har haft det. Men ingen har trott på mig, någonsin, säger hon till SVT:s Rapport.

Sonen har varit skriven i grundskolan i Haninge. Här har han gått ut högstadiet, men med ofullständiga betyg i alla ämnen. Enligt uppgifter till Aftonbladet togs han ur skolan i tidiga tonåren.

– Jag minns honom som väldigt snäll. Men han pratade inte så mycket, säger en tidigare klasskamrat till TT.

Klasskamraten minns honom från årskurs sju, då de började i högstadiet tillsammans. Sedan sviker minnesbilden.

– Jag kan inte säga om han gick ut nian eller inte. Hans mamma minns jag däremot väl, hon handlade i en matbutik som jag jobbade i efter högstadiet. Under den tiden såg jag aldrig sonen. Jag tänkte att han hade flyttat.

Läraren: "Tyckte synd om honom"

En lärare som Aftonbladet varit i kontakt med minns sonen under hans skoltid. Läraren reagerade på att något inte stämde — och anmälde detta till ansvariga på skolan.

– Jag minns speciellt på hemkunskapen när vi lagade mat. Han var alltid så hungrig. Till slut frågade jag honom när han fick mat senast och då svarade han ”i går vid frukost”, säger läraren till Aftonbladet och fortsätter:

– Jag minns att jag grät ibland när jag gick hem från skolan för att jag tyckte så synd om honom.

Kommunen har kontaktats

Håkan Filipsson, pressansvarig vid Haninge kommun, bekräftade för TT på tisdagen att polisen tagit kontakt med kommunen angående en förundersökning om olaga frihetsberövande.

– Vi samarbetar med polisen utifrån det, men mer än så kan jag inte gå in på eftersom det finns misstanke om ett allvarligt brott.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons