Annons
Nyheter

Åklagare vill ha mamma fortsatt häktad – "flyktfara"

Den kvinna från Skåne som misstänks ha tagit med sig sin tvåårige son till Syrien för att ansluta till terrororganisationen IS kommer att ställas inför häktningsdomare i Lunds tingsrätt under onsdagen.
Brott • Publicerad 1 december 2020
Under onsdagen hålls häktningsförhandling i Lund med en kvinna som är misstänkt för att ha tagit med sig sin lille son när hon anslöt sig till terrororganisationen IS. Arkivbild.
Under onsdagen hålls häktningsförhandling i Lund med en kvinna som är misstänkt för att ha tagit med sig sin lille son när hon anslöt sig till terrororganisationen IS. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Hon har varit internationellt efterlyst för grov egenmäktighet med barn. När hon tillsammans med sonen kom tillbaka till Sverige greps hon på Arlanda, har TV4 tidigare rapporterat. Sonen, som nu hunnit bli åtta år, kommer att återförenas med pappan, som har ensam vårdnad.

Åklagare Claudio Gittermann anser ändå att det är viktigt att kvinna sitter häktad under utredningstiden. Han menar att det finns en flyktfara och risk för att hon kan påverka utredningen, om hon inte sitter häktad.

Annons

– Det finns också risk för att hon fortsätter sin brottsliga verksamhet om hon är på fri fot, alltså att hon tar barnet i så fall, den är inte obefintlig, säger han till TT.

Han kan inte svara på om kvinnan är misstänkt för att ha begått några brott utomlands.

Mamman och sonen reste iväg i augusti 2014. Till pappan sade mamman att hon skulle åka på semester i Turkiet, men enligt en dom i Lunds tingsrätt åkte hon sedan till Syrien och anslöt sig till IS. Enligt domstolen var detta "en uppenbart olämplig miljö för ett litet barn att visas i".

Detta visade enligt Lunds tingsrätt att kvinnan "gravt brister i sin föräldraförmåga" och därför miste hon vårdnaden om barnet.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons