Annons

Åklagaren kräver sju år för våldtäkt 1995

Mannen som åtalats för den uppmärksammade våldtäkten på en åttaåring i södra Göteborg 1995 blir kvar i häktet i väntan på domen.
Han bör dömas till sju års fängelse, anser åklagaren.
Brott • Publicerad 14 maj 2019
Åklagaren Thomas Ahlstrand i samband med rättegången i Göteborgs tingsrätt.
Åklagaren Thomas Ahlstrand i samband med rättegången i Göteborgs tingsrätt.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Den åttaåriga flickan var på väg hem från skolan på sin cykel när hon drogs omkull, misshandlades och våldtogs av en okänd man i ett skogsparti i Billdal i september 1995. Tidigare i år, närmare 24 år senare, greps en misstänkt 58-årig man tack vare en så kallad familjesökning i polisens dna-register.

Mannen åtalades i förra veckan och nu har rättegången avslutats. Göteborgs tingsrätt beslutade efteråt att mannen ska sitta kvar i häktet i väntan på domen, som kommer den 21 maj.

Annons

Åklagaren Thomas Ahlstrand yrkar på sju års fängelse för den åtalade 58-åringen.

– Straffvärdet på den här typen av brott är åtta år, men sen ska man göra en avräkning med tanke på tid som förflutit och i liknande fall har det varit på ett år. Så då landar vi på sju års fängelse, säger Ahlstrand till .

Den misstänkte 58-åringen, som knyts till brottet via dna-spår på flickans tröja, har hänvisat till minnesproblem och nekar till brott, men har varit fåordig både i polisförhören och under rättegången.

– Vi har i rätten en samlad målsägande, vi har en mamma till målsägande som också är tydlig. Och vi har en åtalad som inte säger så mycket överhuvudtaget. Dessutom har vi teknisk bevisning, säger Ahlstrand till SVT.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons