Annons
Nyheter

Akut brist på vatten i Emån

Viktiga Emåns flöden är lika låga eller lägre än under extremåret 2018. Det akuta läget gör att länsstyrelserna i Jönköping och Kalmar kräver stopp för all bevattning som saknar tillstånd.
Samhälle • Publicerad 1 augusti 2022
Uppskattningsvis lämnar 1,5 kubikmeter vatten i sekunden Emån, till stor del i form av bevattning. Arkivbild.
Uppskattningsvis lämnar 1,5 kubikmeter vatten i sekunden Emån, till stor del i form av bevattning. Arkivbild.Foto: Adam Ihse/TT

– Nu gäller det att spara på vattnet, det lilla som finns där ute i naturen. Det är extremt lågt vatten och sjunkande, säger Måns Lindell, vattenhandläggare vid länsstyrelsen i Jönköpings län.

Länsstyrelserna bedömer vattenuttag utan tillstånd som olagliga. Den som ändå använder vattnet riskerar vite. Det kan röra sig om villaägare som vattnar gräsmattan, odlare eller bevattning av fotbollsplaner och golfbanor.

Annons

De som har tillstånd uppmanas att begränsa sina uttag till nätter med svaga vindar, eftersom det är mer resurseffektivt.

Just nu tas mer vatten ur Emån – som rinner genom delar av Småland – än vad som tillförs. Väderprognoserna för de kommande två veckorna ser dessutom dystra ut utan några större regnmängder.

Vattennivåerna var mycket låga även 2016, 2017 och 2018.

– 2022 är vi nere i nivå med eller under 2018. Huvudorsaken är frånvaron av nederbörd sedan mars månad. Vi hade en extremt torr vår här nere. Marginalerna var små redan från början, säger Måns Lindell.

Den svåra situationen påverkar växter och djurliv men även alla verksamheter som är beroende av vatten från Emån. Förutom bevattning används vattnet exempelvis som dricksvatten och till el- och livsmedelsproduktion.

– Vi har naturvärden som är extremt höga. Det är många djur och arter som också har rätt till sitt vatten, säger Måns Lindell.

Fakta: Emån

Emån är sydöstra Sveriges största vattendrag och värdefullt ur resurs- och naturvärdessynpunkt.

I dagsläget bidrar Emån med dricksvatten till sex kommuner fördelade på två län.

Emån är känd för sitt artrika och varierande naturliv. Sammanlagt finns över 30 olika fiskarter i ån och dess tillflöden, däribland de hotade fiskarterna asp och vimma.

Ån är även ett av Sydsveriges kärnområden för de hotade stormusslorna flodpärlmussla och tjockskalig målarmussla.

2016 uppskattades det samhällsekonomiska värdet av Emån till ungefär 800 miljoner kronor.

Källa: Länsstyrelserna i Jönköping och Kalmar

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons