Annons
Nyheter

al-Zawahiri - chefsideolog och bin Ladins läkare

En av världens mest kända terrorister har dödats. Men vem var Ayman al-Zawahiri, al-Qaidas överhuvud, egentligen?
Afghanistan • Publicerad 2 augusti 2022
Så här såg han ut för 24 år sedan. Arkivbild på Ayman al-Zawahiri då han tillsammans med Usama bin Ladin talade med medier i Khost, Afghanistan, 1998.
Så här såg han ut för 24 år sedan. Arkivbild på Ayman al-Zawahiri då han tillsammans med Usama bin Ladin talade med medier i Khost, Afghanistan, 1998.Foto: Mazhar Ali Khan/AP/TT

Mannen som blev 71 år var under flera decennier den viktigaste ideologen bakom terrornätverket al-Qaida.

Efter att den karismatiske grundaren Usama bin Ladin dödats av amerikanska styrkor 2011 tog al-Zawahiri över ledarskapet. Innan det beskrevs han som bin Ladins högra hand och personliga läkare.

Annons

Vissa experter har kallat al-Zawahiri för den "operativa hjärnan" bakom 11 september-attackerna som tog livet av nästan 3 000 människor i USA 2001. Han hade dessutom en central roll i al-Qaidas bombattacker mot de amerikanska ambassaderna i Kenya och Tanzania 1998.

al-Zawahiri uppnådde dock aldrig den status som bin Ladin åtnjöt.

Tappade mark

Efter bin Ladins död återfick terrornätverket aldrig samma framträdande plats, eftersom terrororganisationen Islamistiska staten (IS) vann allt större mark inom den jihadistiska rörelsen.

Det verkar ändå som att al-Zawahiri försökte bygga upp al-Qaida igen efter att talibanerna tog kontrollen över Afghanistan i augusti i fjol. En FN-rapport visar att al-Zawahiri försökte samarbeta med talibanerna.

Även om det inte uppstod någon personkult kring al-Zawahiri, har experter ansett att han ändå utgjorde ett lika stort säkerhetshot mot USA som bin Ladin.

Radikal som ung

al-Zawahiri föddes i Kairo i Egypten 1951 och växte upp i en respektabel medelklassfamilj.

Redan som ung engagerade sig al-Zawahiri i politisk islam. Som 15-åring greps han till exempel för att vara medlem i det förbjudna Muslimska brödraskapet, Egyptens äldsta islamistiska organisation.

Politiken stoppade honom dock inte från att studera. Han läste medicin i Kairo och fick sin examen 1974.

1993 tog han över ledarskapet för egyptiska Islamiska jihad som senare strålade samman med andra radikala rörelser, inklusive al-Qaida.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons