Annons
Nyheter

Livstid fängelse – lämnade sitt offer att dö

Den äldre mannen hittades död och bunden i skogen utanför småländska Markaryd förra sommaren. Kort därpå flydde de misstänkta gärningsmännen över Öresundsbron i den mördade mannens bil.
Nu döms förövarna till livstids fängelse.
Brott • Publicerad 7 juli 2020
Avspärrningar runt området kring den plats utanför Markaryd där den 70-åriga mannen hittades död. Omständigheter gjorde att polisen misstänkte att mannen utsatts för brott. Arkivbild.
Avspärrningar runt området kring den plats utanför Markaryd där den 70-åriga mannen hittades död. Omständigheter gjorde att polisen misstänkte att mannen utsatts för brott. Arkivbild.Foto: Johan Nilsson/TT

Den 70-årige mannen lämnade frisören en eftermiddag i slutet av juli. Det var sista gången han sågs vid liv. Tio dagar senare hittades han död av danska orienterare i skogen – bunden till både fötter och händer med livrem.

Reste till norr

Den äldre mannen blev mördad den 31 juli förra året, och i samband med det misstänks de två utpekade gärningsmännen ha stulit 70-åringens bil, en ljus Volvo som användes för vidare färd till Norrland, där de inblandade skulle plocka bär.

Annons

Polisen kom dock männen på spåret efter att en av deras färdkamrater berättat för en man på bärplockningsfirman om olika händelser under resan mellan Småland och Norrland som han tyckte var märkliga. Denne slog sedan larm till polisen.

Från norr gick de misstänktas färd sedan söderut via Stockholm, där en av dem försökte ta ut pengar med den mördade mannens bankkort. Den 5 augusti passerade de Öresundsbron med den stulna bilen, och vidare genom Danmark till Tyskland.

Greps utomlands

Fyra dagar senare häktades de i sin frånvaro. Efter en internationell efterlysning kunde den ena mannen gripas utmed en motorväg i Tyskland den 20 augusti. Den andre greps i december i Polen.

Nu döms båda männen till livstids fängelse för mord av Växjö tingsrätt.

Männen, som båda är födda 1971 och kommer från Ukraina, åtalades för mord alternativt grov misshandel och grovt vållande till annans död samt för tillgrepp av fortskaffningsmedel. En av dem åtalades också för försök till bedrägeri till följd av försöket att få ut pengar med den mördades bankomatkort, något de också döms för.

"Präglats av råhet"

Enligt tingsrätten har männen begått mordet för att dölja bilstölden, och man anser att dådet i viss mån ska ha planerats då en av männen redan på förmiddagen tillgripit tejp, sax och livrem som sedan användes vid själva brottet.

Planeringen visar att männen redan innan brottet varit förberedda på att ta till våld, resonerar rätten som anser att gärningen "präglats av råhet och brutalitet" samt att offret med stor sannolikhet både känt smärta och stor dödsångest under den tortyrliknande behandlingen som avslutades med att den äldre mannen lämnades att dö på en avlägsen plats i skogen.

Männen döms till utvisning efter avtjänat straff.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons