Annons
Nyheter

Äldre mer sugna på att åka utomlands

Sex av tio svarande kommer att tillbringa semestern hemma i den ordinarie bostaden. Samtidigt är 50-64-åringar något mer sugna på att resa utomlands än vad övriga grupper är, enligt en ny Novusmätning.
Coronaviruset • Publicerad 18 juni 2020
Semester hemma i stugan eller permanentbostaden ser ut att bli så många svenskar tillbringar sin sommar. Arkivbild.
Semester hemma i stugan eller permanentbostaden ser ut att bli så många svenskar tillbringar sin sommar. Arkivbild.Foto: Emma-Sofia Olsson/SvD/TT

Ett normalt år hade nästan varannan svensk rest utomlands men i år tänker knappt en av tio lämna landet, enligt en Novusundersökning som beställts av Landshypotek Bank.

Av 1 111 svarande i webbaserade intervjuer framgår att hemmasemester, eller hemester, kommer att vara populärt i år. Svarande mellan 18 och 29 år planerar i något högre grad (68 procent) för en semester i permanentbostaden än snittet (59 procent).

Annons

50-64-åringarna verkar något mer sugna än snittet på att resa utomlands, 11 procent jämfört med 8 procent.

Undersökningen genomfördes den 14–19 maj, alltså innan utrikesdepartementet meddelade lättnader i reseavrådan för tio europeiska länder.

"Samtidigt som det finns stora utmaningar dessa tider så finns det också möjligheter i att fler får upp ögonen för allt fantastiskt att upptäcka lokalt och sådant man kan passa på att fixa i bostaden och trädgården", säger Catharina Åbjörnsson Lindgren, affärschef på Landshypotek Bank, enligt ett pressmeddelande.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons