Annons
Nyheter

Ålfiskestopp spikat – inte när det fiskas mest

Svenskt ålfiske stoppas helt kommande vinterhalvår. Störst påverkan blir det i Öresund, där ålen under denna period brukar vandra förbi på väg ut från Östersjön.
Miljö • Publicerad 1 mars 2023
Ålfiskestopp kommer att gälla från den 1 oktober i år till 31 mars 2024. Arkivbild.
Ålfiskestopp kommer att gälla från den 1 oktober i år till 31 mars 2024. Arkivbild.Foto: Emil Langvad/TT

Stoppet gäller från den 1 oktober till 31 mars 2024 och beslutet fattas efter en ny EU-bestämmelse som innebär att ålfisket måste ligga nere i sex månader i stället för tidigare tre.

Tidigare har det svenska fisket legat nere oktober till december. Att Havs- och vattenmyndigheten väljer att förlänga fiskestoppet under januari till mars har kritiserats av Världsnaturfonden WWF, eftersom det knappt fiskas någon ål då.

Annons

WWF hade hellre sett ett stopp under augusti–september, när det fiskas mest.

Inger Dahlgren, chef för Havs- och vattenmyndighetens fiskeregleringsenhet, anser att oktober till december är de mest väsentliga månaderna för att skydda vandrande ål från att fiskas upp, så att de får fri passage till Skagerrak och Kattegatt där det är helt förbjudet att fiska ål.

Hon håller med WWF:s bedömning att mest ålfiske i svenska vatten bedrivs i augusti-september. Men varför då inte förlänga stoppet under den perioden i stället för januari till mars?

– Vi bedömer att vi kan tillåta ett visst fiske inom ramen för en långsiktigt hållbar förvaltning och det är avvägningar som vi behöver göra, säger hon och tillägger att det svenska ålfisket har minskat med över 95 procent sedan 2007.

I sin bedömning har myndigheten vägt ihop ekologiska, ekonomiska och sociala faktorer, framhåller hon.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons