Annons

Alibabas grundare lämnar över

Den kinesiska e-handelsjätten Alibabas ordförande och grundare Jack Ma kliver av sin post under tisdagen. Under Mas vingar har Alibaba blivit Asiens största listade bolag.
Ekonomi • Publicerad 10 september 2019
Jack Ma vinkar farväl till Alibaba. Arkivbild.
Jack Ma vinkar farväl till Alibaba. Arkivbild.Foto: Thibault Camus/AP/TT

Den före detta engelskläraren grundare företaget i Hangzhou för 20 år sedan.

Hans handplockade efterträdare, vd:n Daniel Zhang, har flera utmaningar framför sig, bland annat att hitta nya tillväxtområden i takt med att Kinas e-handelssektor mognar.

Annons

– Om Alibaba vill hitta nya innovationer eller trender så kommer det bli svårare än tidigare, säger analytikern Lou Yiming, och tillägger att det blir en stor utmaning för Zhang.

Alibaba har under Ma blivit det största börsnoterade bolaget i Asien, med fler än 100 000 anställda, som också gett sig in i finans-, moln- och AI-tjänstesektorerna. Ma, som fyller 55 på torsdag, är också Kinas rikaste person med en förmögenhet på motsvarande 38,4 miljarder amerikanska dollar, enligt Forbes.

Han har hyllats i hemlandet och har en speciell utåtriktad och karismatisk stil, även om han också dragit på sig viss kritik för att bland annat ha uppmanat anställda inom tekniksektorn att jobba nätter och helger.

Om man får tro Ma så verkar dock Zhang kunna föra arvet vidare.

"Han har logiken och förmågan till kritiskt tänkande som en superdator, ett engagemang för sin vision, modet att helhjärtat våga ta sig an innovativa affärsmodeller och framtidens branscher", sade Ma 2018 när han presenterade Zhang.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons