Annons
Nyheter

Ålkamp i fiskemangling i Bryssel

Nordsjön ska avlasta Östersjön i sillfisket, hoppas Sverige vid nya mastiga fiskeförhandlingar i EU.
Och ålfisket vill landsbygdsministern hålla kvar.
EU • Publicerad 12 december 2022
Ålen står i fokus när landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) deltar i veckans fiskeförhandlingar i Bryssel.
Ålen står i fokus när landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) deltar i veckans fiskeförhandlingar i Bryssel.Foto: Wiktor Nummelin/TT

EU:s traditionella långa decemberstrid om fiskekvoterna inleddes redan i söndags då medlemsländernas ministrar började sin dragkamp om fisket i Svarta havet, Medelhavet, Nordsjön och Nordatlanten, med mera.

Bland det som EU-kommissionen föreslagit i år finns ett stopp för ålfisket i sex månader, i stället för bara tre som tidigare. Det gillas inte av Sverige.

Annons

– Det skulle bli ett totalstopp mot allt ålfiske i Sverige och det vill vi inte. Det är ett fiske som har en lång tradition. Det är ett kulturarv som vi har. Vi fiskar också varsamt och hållbart på det sätt som vi fiskar ål, anser landsbygdsminister Peter Kullgren (KD) på plats i Bryssel.

"Många andra sätt"

– Sedan är det klart att ålen också är ett bestånd som behöver återhämta sig. Vi har problem med ålen – men där är inte Sverige det stora problemet. Vi har jättemånga andra sätt för att värna ålen, säger ministern.

För Östersjön sattes fiskekvoterna för år 2023 redan i oktober i år efter ovanligt snabba förhandlingar. Att enas om det övriga fisket kan bli betydligt tuffare. På sillsidan driver Sverige, Danmark och Tyskland på för att få fiska längre ut i Nordsjön för ge sillen bättre chans att återhämta sig i de västligaste delarna av Östersjön.

– Vi behöver ha ett bestånd som ökar och tar sig. Då är det viktigt att vi kan fiska i Nordsjön i stället, säger Kullgren – som laddar för sin första fiskestrid som minister.

Provisorisk lösning?

– Det är första gången jag gör det här så det ska bli spännande med den här nattmanglingen och se vad det innebär, säger landsbygdsministern i Bryssel.

Det är emellertid fortsatt osäkert om enighet kan nås redan nu. På måndagskvällen fanns fortfarande inga tecken på en snabb lösning.

Ministrarna har dock på sig till klockan åtta på tisdagsmorgonen – annars väntar sannolikt provisoriska kvoter under början av 2023.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons