Annons
Nyheter

Allmänna sammankomster kan begränsas

Regeringen har förberett för att snabbt kunna begränsa allmänna sammankomster.
– Det finns beredskap för att snabbt kunna fatta ett sådant beslut, säger statsminister Stefan Löfven (S).
Sverige • Publicerad 10 mars 2020
Statsminister Stefan Löfven besöker MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) i Karlstad.
Statsminister Stefan Löfven besöker MSB (Myndigheten för samhällsskydd och beredskap) i Karlstad.Foto: Tommy Pedersen / TT

Flera länder har redan infört begränsningar för allmänna sammankomster för att förhindra att coronaviruset sprids. Men inte Sverige.

Löfven uppger nu att justitiedepartementet gjort förberedelser för att snabbt kunna ta ett sådant beslut om Folkhälsomyndigheten begär det.

Annons

– Hos oss är det kopplat till ordningslagen. Om vi får en sådan begäran från expertmyndigheten, så finns beredskap för att snabbt kunna fatta ett sådant beslut, säger statsministern.

– Jag utesluter inte det. Eftersom vi hade ett fall som inte verkar vara importerat då finns en risk för ytterligare spridning här, då är vi i en ny situation och därför har vi vidtagit förberedelser.

Folkhälsomyndigheten uppgav på tisdagen att det förs en dialog med regeringen vad gäller större evenemang.

Stefan Löfven besökte på tisdagen Karlstad där han skakade hand med många.

Du tycker inte att man borde avstå från handslag?

– Folkhälsomyndigheten säger att om man är smittad, om man är sjuk, då ska man akta sig för det, men om man inte är det då går det bra. Däremot ska man vara noga med att tvätta händerna. Det tycker jag är ett gott råd till befolkningen, säger Löfven.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons