Annons
Nyheter

Allt fler drabbas av apkoppor

Allt fler svenskar insjuknar i apkoppor. De flesta fallen har registrerats i Stockholmstrakten, men virussjukdomen finns i flera regioner, skriver .
Hälsa • Publicerad 17 juli 2022
Förutom hudutslag är muskelvärk och kräkningar vanliga symtom för den som drabbas av apkoppor. Arkivbild.
Förutom hudutslag är muskelvärk och kräkningar vanliga symtom för den som drabbas av apkoppor. Arkivbild.Foto: CDC/AP-TT

Även i andra länder i Europa har smittan koncentrerats till större städer. I Sverige har de flesta fallen koppling till resor, men cirka 40 procent av de inrapporterade fallen har blivit smittade här hemma.

Sammanlagt 58 fall hade registrerats i mitten av denna vecka, varav 48 fall i Region Stockholm. Det kan jämföras med 43 fall i hela landet i början av juli.

Annons

Främst män som har sex med män insjuknar i apkoppor, och i samtliga svenska fall handlar det enligt Folkhälsomyndigheten om män som är mellan 20 och 65 år gamla. Medelåldern är 39 år.

I början av juli hade cirka 6 000 fall rapporterats i Europa, varav 99 procent var män. Över hälften av de europeiska fallen har registrerats i Storbritannien, Tyskland och Spanien. Få har blivit allvarligt sjuka i apkoppor.

De flesta har noterat symtom som hudutslag, feber, trötthet, muskelvärk, kräkningar och frossa. Omkring var tionde smittad har lagts in på sjukhus för vård eller för att isoleras, men inga dödsfall har registrerats.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons