Annons

Land efter land stänger gränserna

Stängda gränser, flygförbud och obligatorisk karantän. Listan över länder som inför reserestriktioner för att stoppa coronavirusets utbredning växer sig längre för varje dag.
Coronavirus • Publicerad 14 mars 2020
Folktomt på JFK-flygplatsen i amerikanska New York. USA stoppade nyligen inkommande flygtrafik från Europa.
Folktomt på JFK-flygplatsen i amerikanska New York. USA stoppade nyligen inkommande flygtrafik från Europa.Foto: Kathy Willens/AP/TT

Nya Zeeland förbjuder internationella kryssningsfartyg att lägga till och ålägger alla internationella besökare till landet att självisolera sig i 14 dagar.

– Vid sidan av Israel, och ett antal önationer i Stilla havet som i praktiken har stängt sina gränser, så betyder det här beslutet att Nya Zeeland kommer ha de mest långtgående och tuffa gränsrestriktionerna av något land i världen, säger premiärministern Jacinda Ardern.

Annons

Nya Zeeland har dock god konkurrens vad gäller vem som har de tuffaste åtgärderna. Allt fler länder stänger sina gränser eller inför reserestriktioner för att försöka värna sig mot smittspridningen.

USA stoppade från midnatt på fredagen de allra flesta flygningar från Europa, Colombia ska porta besökare från såväl Europa som Asien och Saudiarabien kommer med start på söndagen att förbjuda alla flygresor till och från landet i två veckors tid.

Turiststopp

Inte heller länder där besöksnäringen är ekonomiskt betydelsefull drar sig för drastiska åtgärder. Vietnam kommer från och med söndagen och i 30 dagar framöver att neka inresa för turister från Schengenländerna och Storbritannien.

Indien går steget längre och upphör helt att utfärda turistvisum till åtminstone den 15 april, samtidigt som visumfriheten slopas för utländska medborgare med indiska rötter. För indiska medborgare som återvänder till landet från smittodrabbade områden gäller 14 dagars karantän.

Även Nordkorea, där framför allt kinesiska besökare bidrar med välbehövlig hårdvaluta, har stängt gränserna för turister.

Stängt i Europa

I Europa har länder som Danmark, Slovakien och Tjeckien helt eller delvis stängt gränserna medan Norge infört obligatorisk karantän för utomnordiska resenärer.

Turkiet införde från och med lördagen förbud för flyg till och från nio europeiska länder, däribland Sverige.

I morgon söndag ansluter sig Polen och Ukraina till listan över länder som stänger gränserna för utländska besökare.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons