Annons

Allt vanligare att unga agerar målvakter

Flera myndigheter går samman för att vända trenden med att unga vuxna dras in i penningtvätt och kriminella nätverk.
Brott • Publicerad 13 maj 2019
En del vet inte ens att de begår en brottslig handling, att de faktiskt tvättar pengar, när de tar emot pengar via Swish som de sedan tar ut i en bankomat, enligt polisen. Arkivbild.
En del vet inte ens att de begår en brottslig handling, att de faktiskt tvättar pengar, när de tar emot pengar via Swish som de sedan tar ut i en bankomat, enligt polisen. Arkivbild.Foto: Fredrik Sandberg/TT

I höstas upprättade Polismyndigheten en så kallad särskild händelse för att komma åt dem som ägnar sig åt så kallad vishing, alltså bedrägeriförsök där någon försöker komma över inloggningsuppgifter till konton via telefonsamtal.

Under arbetet upptäckte polisen att det blir allt vanligare att unga vuxna plockas upp av kriminella nätverk för att agera penningmålvakter.

Ovetande om brottet

Annons

Nu har Skatteverket, Bolagsverket, Ekobrottsmyndigheten och Kronofogden tillsammans med Polisen startat en kampanj för att nå dem som ligger i riskzonen. En del vet inte ens att de begår en brottslig handling, att de faktiskt tvättar pengar, när de tar emot pengar via Swish som de sedan tar ut i en bankomat.

– Tidigare var det lättare att ana att det var ett kriminellt upplägg. Nu när den tekniska utvecklingen har gått framåt och det är mycket lättare att föra över pengar, vet inte alla om att de gör något kriminellt, säger Linda Staaf, chef för Noas underrättelseenhet.

För att nå ut till dem som ligger i riskzonen har polisen bland annat använt sig av sociala medier, men Linda Staaf anser att man måste arbeta på bred front och informera på flera olika sätt.

– Vi är medvetna om att det är svårt att nå ut till den här målgruppen. Därför måste vi arbeta långsiktigt, bland annat genom att försöka nå ut till deras föräldrar.

– Vi behöver öka kunskapen generellt och i hela samhället om att det är olagligt att vara målvakt och att man riskerar att skuldsätta sig för resten av livet, säger Linda Staaf.

Stora summor

Penning- och styrelsemålvakter är ofta lätta att spåra vid en polisutredning, och de riskerar att dömas till så kallat solidarisk betalningsansvar. Det innebär att om målvakten har tagit emot 10 000 kronor som sedan tagits ut, kan han eller hon bli återbetalningsskyldig för ett större belopp, om bedrägeriet till exempel omfattar 100 000 kronor.

– Dessutom riskerar de att dras in i grövre kriminalitet. Det är kanske ännu mer skrämmande – att de får hållhakar på sig, vilket gör att det är lätt för kriminella att utnyttja dem, säger Linda Staaf.

Lisa Andersson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons