Annons

Harmonisk Amb i storform siktar mot VM

Fullträffen på Finnkampen var ingen enskild lyckoträff.
På SM fortsatte spjutstjärnan Kim Amb att visa strålande form inför VM när han återigen satte personligt rekord.
Friidrott • Publicerad 1 september 2019
Kim Amb satte personligt rekord på SM i Karlstad.
Kim Amb satte personligt rekord på SM i Karlstad.Foto: Pavel Koubek/TT

Kim Amb skrev under Finnkampen in sig som tvåa genom tiderna bland svenska spjutkastare med ett kast på 85,89 meter. Det var ett efterlängtat personbästa – sex år efter hans tidigare "pers".

På SM visade Amb att VM-formen fortsätter att peka uppåt.

Annons

Först drog han till med 85,07 i kvalet på lördagen – också det längre än hans gamla rekord – men det var inte slut där.

– Det var medveten taktik, vi har samma schema på VM med kval och final dagarna efter varandra och jag ville se hur kroppen kändes när man vräker på lite och det gick ju bra, säger Amb.

I söndagens final satte han återigen personligt rekord, den här gången med 86,03.

– Jag har bra tryck i kroppen men det var på Finnkampen det släppte tekniskt sett, så det var jättekul att följa upp det i dag. Alltid kul att få bevisa för sig själv att det inte är en engångsföreteelse, säger Amb.

29-åringen stod över sina två sista kast i tävlingen men vann ändå med nästan tio meter klart före Jiannis Smalios som kastade 76,39.

Blivit pappa

Han har kunnat träna på skadefri hela vintern, och säger att det egentligen är hela nyckeln till lyftet som kommit nu. Men det mentala har också spelat in. Och där kan en stor del tillskrivas Ambs dotter, Alisia, som föddes i februari.

– Oh ja, det har varit ett så jäkla roligt år. Det känns verkligen som att jag har fått en fin harmoni i livet, säger han med ett stort leende.

– Jag tar min idrott på fullaste allvar, men det är inte det viktigaste längre. Även om man haft ett dåligt träningspass så kommer man hem och ser henne och känner "äh, det gör inget".

Nu blickar den formtoppade och harmoniske Kim Amb mot VM där han hoppas kunna vara med och slåss om en framskjuten placering.

– Det ska bli oerhört kul att gå in i ett mästerskap och känna sig hel och frisk. Jag har aldrig riktigt känt att jag gett mig själv en ärlig chans, det har alltid varit lite struligt, säger Amb.

Bra resultat av Kramer och Roos

Annons

På 800 meter tog Andreas Kramer hand om guldmedaljen för tredje året i rad. VM-löparen kontrollerade loppet och fick ett bra formbesked på tiden 1.47,17.

– Jag har gjort det jag ska här och får med mig det svar jag vill inför kommande månad. I försöken kände jag mig stark och väldigt lätt och i dag var det inga problem, säger Kramer.

Även Fanny Roos fick med sig bra resultat från SM. En fin serie med fyra stötar över 18 meter, den längsta på 18,57 och tre meter längre än tvåan Maria Nilsson, innebar förutom nytt SM-guld också nytt mästerskapsrekord.

Marie Carlsson/TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons