Annons
Nyheter

Ambulansen fick fel koordinater – man avled

Olycka • Publicerad 10 augusti 2023
Det tog ambulansen 29 minuter att komma fram till olycksplatsen på grund av fel koordinater. Arkivbild.
Det tog ambulansen 29 minuter att komma fram till olycksplatsen på grund av fel koordinater. Arkivbild.Foto: Stina Stjernkvist/TT

En ambulans som var på väg ut på ett larm fick fel koordinater och åkte till fel adress, i en händelse där en nödställd man avled av sina skador, rapporterar P4 Sörmland.

Mannen hade blivit fastklämd under ett träd och det dröjde 29 minuter innan ambulansen var på plats vid olyckan.

Annons

– Adressinformationen mellan SOS och sjukvårdens larmcentral gjorde att det var svårt att lokalisera på kartan och det är ett av problemen, att vi använder olika system. Det är väl en av orsakerna till att det gick fel, säger Carina Axén, verksamhetschef på ambulanssjukvården på Region Sörmland till radiokanalen.

Region Sörmland har Lex Maria-anmält händelsen till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) och även utrett händelsen.

– Vi ska kravställa mer från SOS att vi måste ha ett enhetligt och samma system när vi överlämnar positioneringarna så att det inte kan bli sådana här misstag, säger Axén.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons