Annons

Hultqvist fördömer dödlig raketattack i Irak

Minst tre personer dödades i ett raketanfall mot militärbasen Taji i Irak, Det är den dödligaste attacken mot en internationell bas i landet på flera år. Det finns svenskar på basen, men ingen av dem skadades.
Irak/Syrien • Publicerad 12 mars 2020
Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Arkivbild. ta
Försvarsminister Peter Hultqvist (S). Arkivbild. taFoto: Henrik Montgomery/TT

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist (S) fördömer i en skriftlig kommentar till TT onsdagens attack mot militäranläggningen i basen Taji.

"Sverige fördömer gårdagens attack på Tajibasen i Irak. Två amerikaner och en brittisk soldat omkom. Flera skadades. Sverige har trupper på Tajibasen och vår personal stöttar med befintliga resurser på plats för att hantera den allvarliga situationen. Ingen svensk personal har skadats. Försvarsmakten har kontinuerlig kontakt med förbandet. Vi har direktkontakt med försvarsmakten och följer utvecklingen noga.

Annons

Detta är oacceptabelt. Vi vet ännu inte vem som står bakom attackerna. Vi kan konstatera att detta var en planerad attack med ett stort antal avfyrade raketer mot basen.

Försvarsmakten gör löpande utvärderingar av säkerhetsläget för de svenska soldaterna i de internationella insatserna." skriver Hultqvist.

Tolv skadade

Det svenska militära bidraget i Irak uppgår till omkring 70 personer.

Enligt USA dödades två amerikaner och en britt när basen träffades av 18 mindre raketer. Ytterligare tolv har skadats och tillståndet är allvarligt för flera av dem, säger amerikanska tjänstemän. Det har inte offentliggjorts från vilka länder de skadade kommer.

Anläggningen ligger strax norr om Iraks huvudstad Bagdad och huserar trupper från den USA-ledda koalition som strider mot terrorörelsen IS.

Våldet eskalerar

Raketattacken skedde på onsdagskvällen och är den 22:a i ordningen sedan slutet av oktober i fjol mot mål där USA:s militär är verksam. Det framgår inte vem eller vilka som ligger bakom den, men vid tidigare tillfällen har USA riktat skulden mot irakiska militära grupperingar som stödjs av Iran.

USA:s utrikesminister Mike Pompeo och hans brittiska motsvarighet Dominic Raab understryker i ett uttalande att de ansvariga för attacken måste ställas till svars.

Våldet riskerar nu att eskalera. Minst 18 soldater från irakiska milisgrupper som tros stå bakom attacken mot Taji har dödats i luftanfall i östra Syrien, nära irakiska gränsen, enligt Syriska människorättsobservatoriet (SOHR). Det var några timmar efter raketattacken som tre stridsflygplan bombade de Iranstödda militära grupperna och SOHR antyder att det är ett motangrepp genomfört av den USA-ledda koalitionen.

Tidigare motangrepp

USA har tidigare genomfört liknande motanfall när en amerikan dödades vid en av de tidigare attackerna. Då angreps Iranstödd milis på dess anläggningar i Irak och Syrien. I upptrappningen som följde på den attacken dödade USA den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani, varpå Iran besköt militärbaser i Irak där det fanns amerikanska soldater. Upptrappningen fick många att befara ett regelrätt krig mellan USA och Iran.

USA har runt 5 200 soldater i Irak. De är en del av den internationella koalition bestående av ett dussintal länder som bildades 2014 för att bekämpa IS.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons