Annons

Analys: Ryska föråldrade vapen och reservister

Rysslands samlade styrkor är sämre utrustade och utbildade nu än i början av invasionen, skriver Storbritannien i sin senaste underrättelseanalys.
Att Ryssland skulle lyckas med en storskalig militär insats är därmed osannolikt, enligt britterna.
Ukraina • Publicerad 14 maj 2023
Ryska raketer från Belgorod ses landa i Charkiv tidigt på söndagsmorgonen.
Ryska raketer från Belgorod ses landa i Charkiv tidigt på söndagsmorgonen.Foto: Vadim Belikov/AP/TT

De ryska styrkorna är på pappret av ungefär samma storlek som när landet inledde sin fullskaliga invasion i Ukraina i februari 2022, enligt försvarsdepartementet i London. Armén består troligen fortfarande av runt 200 000 man, fördelat på omkring 70 regementen och brigader.

Skillnaden är dock, skriver departementet i sin senaste underrättelserapport, att styrkan när kriget bröt ut bestod av välutbildade yrkessoldater som utbildats i att utföra komplexa gemensamma insatser. Den hade dessutom viss tillgång till moderna fordon.

Annons

Nu, ett drygt år senare, är de flesta i styrkan dåligt utbildade reservister som får förlita sig alltmer på föråldrad utrustning och mest utför mycket enkla infanteribaserade insatser. Det är osannolikt att organisationen kan göra en storskalig militär insats längs frontlinjen, bedömer britterna.

Enligt analyser från i lördags har Ukraina gjort vissa framsteg på marken i närheten av Bachmut. Då beskrevs den ryska reträtten i området som "stökig".

"Våra soldater rör sig framåt i några områden på fronten, och fienden förlorar utrustning och mankraft", sade Oleksandr Syrskyj, ukrainskt befäl för markstyrkor, på sociala medier.

Moskva hävdade å sin sida framgångar i den hårt ansatta ukrainska staden.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons